При 900 хиляди неграмотни, проблемът със заетостта е сериозен

Изключително трудно е да накараш младите хора да останат в страната, но трябва да се използват всички лостове. Това каза Рада Коджабашева – зам.-председател на „България без цензура“ и трета в листата за евровота на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и „Гергьовден“ по време на дебат по радио К2 на тема „Труд и социална политика“. Ние се борим за един уважаващ се, уважаван и благоденстващ народ в България, подчерта Коджабашева. Тя цитира данни от статистиката, според които у нас има 900 хиляди неграмотни и подчерта, че са налице много големи проблеми в образованието, заетостта и младежката безработица.
„Нормално е младите да отидат там, където ще им плащат повече, където ще ги уважават и ще имат възможност да се реализират и да развият собствената си личност“, коментира зам.-председателят на ББЦ.
Тя подчерта, че е нужна такава социална политика, която да дава възможност на младия човек да се развива. За да се развива обаче, той трябва да е образован, затова според нея всички политики са свързани една с друга и взаимоопределящи се. По думите ѝ са нужни мерки в сферата на образованието, подкрепа на бизнеса, така че той да може да създава работни места и да повишава доходите – от една страна хората да се почувстват по-нормално, от друга – да вкарат тези пари обратно в икономиката.
Вече девети месец България е в дефлация, подчерта Коджабашева. Нужно е и въвеждане на критерий за средствата от еврофондовете, който да показва добавената стойност на проекта и новите работни места, които са открити, смята тя. Администрацията е основният проблем както пред бизнеса и разкриването на нови работни места, така и при усвояването на евросредства по програмите за временна заетост, за първа работа и първи бизнес на хората, които са безработни, посочи Коджабашева. „Проблемът за реализацията е огромен –закъсняване с плащането, финансирането на такъв проект е невъзможен, хората влизат от кредит в кредит“, разказа Коджабашева. Трябва да има ефективност, а за да има – администрацията трябва да работи в нормален и коректен ред, категорична бе тя.
За да има работни места, трябва да има бизнес, посочи още Коджабашева и допълни, че е нужно да започне развитие на една неокейнсианска икономика – икономика на търсенето. Много малки и средни предприятия в България не са склонни да вземат кредит и да развиват бизнес, защото виждат, че няма потребление. Това от своя страна води до неразкриването на работни места и проблем с безработицата. „Затова е много важно държавата да подкрепи бизнеса“, заяви зам.-председателят на ББЦ.

1 Comment

  1. Това е дъщерята на бившия началник на ДС в Мадан

Leave a Reply

Your email address will not be published.