Работодателите са против по-дълъг отпуск по майчинство

Представители на работодателските организации вече обявиха, че няма да се съгласят с удължаването на платеното майчинство с още 6 месеца, през които те да плащат заплатите на своите служители, станали майки. Както е известно тази идея за законодателна промяна бе лансирана преди дни от КНСБ.

“Самите предложители не вярват, че това може да се случи”, заяви в “Добро утро, България!” по TV7 председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му, това е една димка, която отклонява вниманието от по-сериозни въпроси, които са на дневен ред на тристранния съвет днес.

Работодателските организациите са изготвили 41 важни предложения за промяна в трудовото законодателство. Те ще искат отпадане на класовете, за да се избегне дискриминационният елемент при кандидатстване за работа. Отмяна на кризисната мярка 70% от болничните да се поемат от работодателите също е заложена в списъка. Предлагат се още премахване на регламента, забраняващ уволнения при навършена пенсионна възраст на служителя.

Можем да предложим да се съкрати размерът на отпуска за сметка на увеличение на плащанията, коментира по БНТ Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество“ в Асоциация на индустриалния капитал.

Опонира му изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева. Тя обясни, че децата до 8-годишна възраст имат най-голяма нужда от родителите си, понеже отсъстват често от детска градина и не само по болест, те имат нужда от подготовка и за училище, затова синдикатът иска да има допълнителен отпуск за родителите след двете години майчинство и този отпуск да е платен от работодателя.

От КНСБ увериха, че тази промяна, ако влезе в сила, ще е възможност и в никакъв случай задължение.

Работодателските организации от години се обявяват и против всяко увеличаване на минималната работна заплата в страната.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.