Работодатели и синдикати – заедно на протест срещу новите цени на тока

Стотици излязоха на протест днес срещу увеличаването на тока за бизнеса. Пред Министерски съвет те носеха плакати, на които пишеше “Няма да плащаме кражбите в енергетиката”, призоваха за обективни цени на ел. енергията и дори за оставка на шефа на КЕВР. Организатори на днешния протест бяха работодателските организации и синдикатите. Собствениците на около 1000 предприятия в цялата страна заедно с работниците си излязоха по улиците, за да се противопоставят на предстоящото поскъпване на тока. Те настояха да се отложи вдигането на електроенергията за догодина и поискаха първо да се направят реформи в енергетиката и да се спрат кражбите в системата и тогава да има повишение.

Бизнесът и синдикатите са категорично срещу вдигането на добавката “задължения към обществото”. Според организаторите на протеста, това ще доведе до поскъпването на тока за тях с 15-20 %. Резултатът според тях ще бъде загуба на работни места, повишаване на цени, свиване на експорта. председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев подчерта, че не искат да се карат кой да платеща сметката. А тя просто да не бъде надписвана. В България близо половината от произеведената електроенергия се продава не по пазарни а по преференциални цени, коментира още той. Евгени Иванов от КРИБ пък каза, че целта на протест е да бъдат дадени аргументи на правителството да убеди КЕВР да не се вдига тока. Той смята, че, бъдат ли спрени течовете в системата, ще се намерят 15 млн. лева да се запуши дефицитът в НЕК.

От КНСБ пък заявиха, че 5-те процента, които правителството възнамерява да събира, ще доведат до фалит на редица производители на електроенергия.

Това е първият протест, на който работодателите излизат, отбелязаха самите те. Принудени са, за да защитят бизнеса си и да не се налага да се стига до масови съкращения на работници, казаха още те. Колегите им от синдикатите пък изтъкнаха, че тези 5 на сто, които правителството иска да събира, ще принудят немалко производители на ток са фалират.

След демонстрацията пред сградата на правителството протестиращите тръгнаха по бул. “Дондуков” към сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за да поискат оставката на председателя ѝ Иван Иванов. Там те скандираха “Кои процентите сгреши? Кой, кой, кой?”, “Вдигаш тока – дай оставка”, “Иванов – off, off, off”, “На реформата – да, на грабежа – не”. След това протестът продължи към Народното събрание и завърши пак пред Министерския съвет.

Вчера Иван Иванов каза, че искането за второ отлагане на поскъпването няма как да се случи, защото няма законова възможност че от 1-ви август новите цени ще са факт. Премиерът Бойко Борисов обаче застана на обратната позиция, като каза, че не намира основания токът да поскъпне. Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев пек каза, че не разбира протеста, защото договорените с бизнеса и синдикатите мерки, все още не са калкулирани в цените. Според него, все още няма цени, срещу които да се протестира и припомни, че мерките, обявени преди около 20 дни, са станали факт в поставения срок 24-ти юли. Регулаторът все още не е изчислил цените след последните промени в законодателството, с които търсихме и намерихме допълнителни резерви, а виждаме протести, коментира още Добрев.

Масов протест срещу новите цени на тока за промишлеността имаше не само в столицата, но и в 29 града в страната. Масова беше демонстрацията и в Стара Загора и Русе. В крайдунавския град участниците привличаха вниманието с барани, свирки и вувузели На плакатите им пишеше “Да на реформите, не на кражбите в енергетиката”. Във Варна също стотици излязоха да протестират. Те попитаха защо отново се говори за увеличение на цената на електроенергията, при ясни изчисления, че то може да се отложи, дори да се избегне.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.