Работодатели и синдикати в спор за пенсионната реформа

Спорът по пенсионната реформа, разразил се на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) днес се пренесе в умален вид в студиото на Нова ТВ. И отново пролича, че на този етап работодателските организации и синдикатите имат непреодолими противоречия помежду си по предложенията на министър Калфин за вдигане на пенсионната възраст и повишаване на осигурителните вноски.

„Нещата са драматични. След първата стъпка трябва да се направи и втората”, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него спешно е необходимо социалните партньори да направят пътна карта кои са следващите неща, които трябва да се свършат по реформата до края на годината. Данев изтъкна като проблеми многото инвалидни пенсии и липсата на каквито и да са „хоризонтални връзки” между Министерството на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването.

Според председателя на БСК демографските проблеми, включително и имиграцията, са драматични за България и социалните партньори не може да не се съобразяват с дефицитите в бюджета на НОИ.

„Това е една финансова система, осигурителна система, не е социална система, трябва да престанем с мисълта, че пенсиите са социални. Пенсиите са това, което плащаш при осигуряването. Това е икономиката на България, това е ситуацията в страната. Системата постоянно е в дефицит”, заяви Данев и допълни, че ако не се направи реформата, страната ще попадне в опасна ситуация.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък изреди мерките, които според синдикалистите могат да стабилизират системата и да увеличат пенсиите. Става въпрос за устойчивост на финансовата система за пенсиониране, адекватност на пенсиите, за да се върне доверието на хората и поносимост на условията за достъп.

„За 12-13 години стажът за пенсиониране се повиши за жените от 20 години, стана на 35. За мъжете от 25 години стана на 38, ще се увеличава до 40”, заяви Пламен Димитров. Според него не е вярно, че през всичките тези години нищо не е правено по пенсионната реформа. Димитров обаче смята още, че системата е дебалансирана на входа.

„Според бившия шеф на НОИ г-н Христосков осигурителната система е загубила 25 милиарда лева за последните 15 години, затова, че се намаляваха вноските”, заяви още Пламен Димитров. Той допълни, че от КНСБ са съгласни с увеличаването на вноските за пенсия – нещо, на което се противопоставят от БСК.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.