Работодатели и синдикати с ултиматум към политиците

Парламентът си даде месец ваканция заради изборите

Работодатели и синдикати излязоха с обща декларация и поставиха ултиматум с мерки и задачи на политическите партии, които да свършат в последните дни на 42-ия парламент. Социалните партньори настояват НС да замрази обсъждането на всякакви спорни закони, освен в няколко области. На първо място се настоява за актуализация на бюджета на здравната каса. Второто искане е да се разгледа решението, което обвързва ръста на пенсионната възраст с ръста на продължителността на живота и запазване правата за ранно пенсиониране от 1 януари 2015 г., пише в декларацията. Третата област засяга европейските средства до 2020 г. – страната ни трябва да приеме редица закони, които са предварителни условия, поставени ни от ЕК, за да получи парите. Организациите искат да се постигне съгласие и по големите енергийни проекти
Социалните партньори подчертаха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще действат крайно, но категорично отказаха да кажат в какво ще се изрази недоволството. “Ако не бъдем чути с това, което призоваваме, ние сме готови да организираме безпрецедентни съвместни действия, за да ги накараме да направят това. Няма да кажем какви са в този момент, само заявяваме че имаме готовност”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите на президента на другия национален синдикат – КТ “Подкрепа” Константин Тренчев общата декларация е безпрецедентна за последните 25 години.
Представителите на бизнеса също са категорични, че няма да оставят нещата така. “Нашата обща декларация е шамар за всички партии, представени в парламента и превантивен шамар за тези, които може би ще влязат в него при следващото правителство”, коментира и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев пък коментира, че в момента се пише присъдата на политическата класа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.