Работникът ще може да иска обявяване на несъстоятелност при две неизплатени заплати

Българите са най-ниско платени в целия ЕС

Ако работодател дължи повече от две заплати, работникът да има право да поиска обявяване в несъстоятелност на фирмата. Това предложение ще влезе в пакет промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите, които подготвя социалното министерство,а обяви по БНТ социалният министър Бисер Петков. Очаква се законопроектът да е готов до края на септември, след което да бъде обсъден в парламента.

Сред другите предвиждани промени са да се увеличи срокът за взимане на обезщетение след напускане на работник, последвано от фалит на работодателя. В момента това може да стане до три месеца, след като двете страни приключат взаимоотношенията си. Очаква се срокът да се увеличи до 6 месеца, тъй като много работодатели бавят обезщетенията, тъй като планирали фалита на фирмата си.

В момента около 30% от отказите за получаване на обезщетение от този фонд са именно заради това, че правоотношението е прекратено преди този тримесечен срок. Необходимо е да се премахнат ограниченията, които понякога съзнателно, използвайки вратички в закона, се създават за достъп до тази защитна мрежа, каза министърът.

Когато има сигнали, че работодателят бави възнагражденията, служителите трябва незабавно да подадат сигнал към Главната инспекция по труда“, съветва социалният министър. В много от случаите, когато става въпрос за временни затруднения още в рамките на проверката, работодателят изплаща заплатите.

Бисер Петков каза още, че в законопроекта е записано, че фирми, които дължат пари на работници, няма да могат да се прехвърлят на трети лица. Освен това процедурата по кандидатстване за обезщетение от Фонда за обезщетения ще се съкрати.

За първите осем месеца на тази година Главната инспекция по труда е констатирала забавени плащания на трудови възнаграждения в размер на около 23 млн. лева, от които 13 млн. лева са изплатени след намеса на контролните органи.

Ако бъде приет законопроектът в този вид, той ще даде допълнителни правомощия на инспекцията по труда“, убеден е Петков.

Темата за некоректните работодатели коментира по Нова телевизия и обмбудсманът Мая Манолова.

Безобразие е да работиш, без да ти плащат. От началото на тази година има 435 жалби от излъгани работници. От тях над 30 са колективни”, каза тя.

Внесените от нейния екип законодателни промени предвиждат забрана да бъде продадена фирма, преди да са изплатени заплатите на служителите.

Друго важно решение според нея е създаването на работещ механизъм, така че парите, които се събират във Фонда за гарантиране на вземанията, да се дават на работниците на фалиращи предприятия.

В момента държавата си стиска тези пари. Този Фонд не си изпълнява функциите. Ако той работеше, нямаше да има такова напрежение”, посочи тя.

За по-късно днес е насрочен протест пред Народното събрание срещу некоректни работодатели, в който ще се включат работници с неизплатени заплати.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.