Работата разболява българите, най-много – учителите

Работата се отразява негативно върху здравето на 43% от българите, предаде Дарик от Пловдив. Данните са от национално изследване на условията на труд, което обхваща 200 хиляди души, работещи във всички сектори на икономиката и предприятията в страната. Изследването бе представено от директора на Инспекцията по труда в Пловдив Атанас Чернаев.

Хроничната умора и стресът е масово разпространен сред работещите. Близо 40% са отговорили, че работят в стресираща среда. Всеки трети трябва да се справи със задачите си в кратки срокове, а всеки пети работи на бързи скорости.

Най-честите оплаквания са от обща умора (45%), стрес (40%), болки в гърба (37%) и мускулни болки в раменете, врата и крайниците. Служителите от различните професионални сфери се оплакват и от често главоболие, проблеми със зрението, слуха и дори с кожата.
Според работниците най-сериозни рискове за здравето има в секторите „Образование” (77%) и „Хуманно здравеопазване и социална работа” (63%).

Проучването е направено за проект “Превенция за безопасност и здраве при работа”, на стойност над 13 млн. лв. Финансирането е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Разработени са системи за безопасност и здраве при работа, които включват процедури и приложни документи как да се управлява тази дейност в предприятията.

Работодателите могат да получат идеи за подобряване на работната среда от 30 кодекса за добри практики и инструменти за оценка на риска в различните икономически дейности.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.