Овчаров обвини Станишев и Стойнев в служба на задкулисието

“Геополитическото задкулисие дърпа доста здраво конците на българските политически мъже. Подписаният в последната секунда договор с „Уестингхаус“ за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е доказателство за това”. Това каза бившият министър и бивш депутат от БСП Румен Овчаров по Нова ТВ. Овчаров твърди, че доскорошният министър на енергетиката Драгомир Стойнев е просто изпълнител на този проект, който на практика му е възложен от „задкулисни кръгове“. По думите на Овчаров самият Стойнев казал това при изслушването си в Съвета по енергетика към Националния съвет на БСП.
Румен Овчаров изтъкна, че така направен подписаният договор с “Уестингаус” за VІІ блок на АЕЦ “Козлодуй” противоречи на националните ни интереси. Бившият министър се аргументира с липсата на конкретика за този огромен инвестиционен проект.

Бившият икономически министър отправи остри критики и към развоя на проекта “Южен поток”. “Фактът, че газопроводът „Южен поток“, подобно на „Уестингхаус“, няма ясни икономически параметри, които характеризират всеки един голям инвестиционен проект, буди съмнение” посочи Румен Овчаров. Той е на мнение, че въпросителните около проекта са много и засягат икономическата възвръщаемост, цената и начина на избор на изпълнителите.
„Моята критика към ръководството на министерството през изминалите години беше, че този консорциум, който ще изгражда „Южен поток“, беше съставен по един изключително непрозрачен начин. Кой подбра фирмите? Бойко Борисов. Този същият консорциум след това беше подкрепен от правителството с мандата на БСП. Делян Пеевски и Цветан Василев са били фаворитите на Бойко Борисов, когато е съставен този консорциум, а тъжната истина е, че правителството с мандата на БСП не направи нищо, за да ги промени – очевидно не е имала желание или интерес“, заяви Румен Овчаров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.