Путин: Ядрените ни войски ще получат още 40 междуконтинентални ракети

“През тази година ядрените ни войски ще бъдат попълнени с повече от 40 междуконтинентални балистични ракети, които ще бъдат способни да преодоляват всички, даже технически най-съвършените системи за противоракетна отбрана”. Това заяви президентът на Руската федерация Владимир Путин при откриването на международния военно-технически форум “Армия-2015”, където присъстват представители на 59 страни. ИТАР-ТАСС цитира думите на Путин, че както и преди, държавата ще отделя голямо внимание на развитието на Въоръжените сили, като до 2020 година над 70% от въоръжението, а в някои случаи – и до 100% – ще бъде на най-високо, съвременно техническо ниво.

Путин съобщи още, че руската армия ще започне в близките месеци изпитания на нов радар с голям обсег за ранно предупреждение, който ще контролира западното стратегическо направление. Руският президент добави, че тази година подобно радиолокационно съоръжение ще бъде изградено и за източното направление. Освен това, напомни Путин, от април вече работи новата Радиолокационна станция в Армавир.

Държавният глава на Русия отбеляза, че представените нафорума образци на бойни роботи и системи в голяма степен ще определят както днешния, така и утрешния ден на Въоръжените сили на Русия. Путин изтъкна, че държавното ръководство и занапред ще отделя специално внимание на реализацията на държавната програма за въоръжаване, за модернизация на военно-промишления комплекс.

Президентът Путин направи това изявление ден след като руски дипломати и представители на Министерство на отбраната осъдиха американския план за разполагане на тежки въоръжения в Източна Европа като най-агресивния акт на САЩ от Студената война насам.

Руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов обвини НАТО, че предизвиква нова надпревара във въоръжаването. „Има усещане, че нашите колеги от НАТО ни тласкат към оръжейна надпревара“, каза Антонов в кулоарите на военнотехническия форум.

На 29 май Антонов коментира, че в ситуацията на неограничено развитие на противоракетната отбрана, имаща способност да прехваща руските междуконтинентални балистични ракети, ще се наложи, както нееднократно сме подчертавали, да приемем ответни мерки.

Русия реагира с подобно съобщение и през пролетта на 2014 година, когато вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън потвърди, че в Полша не по-късно от 2018 година ще бъдат разположени елементи на системата на НАТО за противоракетна отбрана, която в Русия наричат ЕвроПРО.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.