Путин увери Меркел, че Русия ще зачете референдума в Крим

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел руският президент Владимир Путин е заявил, че Москва ще уважи избора на жителите на Крим. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от руските агенции.

Путин е посочил, че волеизявлението на населението на полуострова се осъществява при пълно съответствие с нормите на международното право и по-специално с член 1 на Устава на ООН, в който е залегнал принципът за равноправие и самоопределение на народите.

Руският президент е изразил тревога от нарастването на напрежението от страна на радикални групировки в някои украински региони с одобрението на официален Киев.

Телефонният разговор е бил по инициатива на германската страна.

Избирателната активност на референдума в Крим към 15 ч местно време е 64 на сто. Това съобщи ръководителят на комисията по подготовката на референдума към Върховния съвет на Крим Михаил Малишев.

“По-точно избирателната активност е 63,97%, почти 64%, каза той. Най-висока е избирателната активност в Керч – 75,6% и в една от избирателните секции в Симферопол – 80%. В трите избирателни секции в главния град на Кримския полуостров активността надхвърля 60%.

1,5 милиона избиратели на автономната република трябва да избират между интеграцията с Русия и разширена автономия в рамките на Украйна.

Референдумът, който беше осъден от Киев и западните страни, протича в присъствието на руски войски, контролиращи областта от две седмици наред със сепаратистки милиции.

В Бахтчисарай, “столица” на татарската общност в Крим, чийто лидери призоваха за бойкотиране на референдума, правото си на глас са упражнили 55,4% от жителите. Първите неокончателни резултати трябва да бъдат обявени след затварянето на избирателните секции в 20 ч местно време (18 ч по Гринуич). Но в Севастопол на улицата вече се раздават руски знамена. В Симферопол върху официална сграда беше прожектиран светещият надпис “Ние сме в Русия”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.