Путин: Русия иска железни гаранции от Европа, за да възстанови “Южен поток”

Русия се нуждае от железни гаранции от Европа за възстановяване на работата по газопровода „Южен поток”, след като той бе замразен заради съпротивата от страна на Европейската комисия. Това обяви руският президент Владимир Путин в отговор на въпрос по време на съвместната пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган в Санкт Петербург,предадоха руските медии.

Путин отбеляза, че Русия вижда, че България е готова да се върне към проекта, замразен по искане на Европейската комисия.

„Ние изпитахме загуби от отказа на нашите европейски партньори да се върнат към този проект. Намеренията не са достатъчни сега. Ние се нуждаем от абсолютно железoбетонни гаранции от правен характер. Те не съществуват”, подчерта Путин.

По време на същата пресконференция двамата президенти декларираха готовност да рестартират “Южен поток” като съществена част от рестарта на добрите взаимоотношения между двете страни. Те смятат, че проектът може да бъде реализиран в кратки срокове. За целта двете страни започват ускорени преговори по “пътната карта” и документацията. Газопроводът „Южен поток” трябваше да прекосява Черно море и да доставя руски природен газ през България, Сърбия, Унгария и Словения до Италия и Австрия, за да се избегне транспортирането на газ през територията на Украйна.

Европейската комисия бе срещу прилагането на „Южен поток”, тъй като твърди, че проекта е в нарушение на третия енергиен пакет на ЕС, според който една и съща компания не може да притежава газ и да експлоатира газопровода, припомня news.bg.

На 1 декември 2014 г. руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще спре реализацията на „Южен поток”.

На съвместната пресконференция двамата президенти – Путин и Ердоган,обещаха да върнат отношенията между двете държави на нивото от преди кризата със сваления руски самолет. Това щяло да бъде техен приоритет.

Разговорите на „четири очи” между двамата държавни глави продължи около два часа, след което те продължиха в разширен формат.

Руският президент Владимир Путин обеща поетапно вдигане на санкциите срещу Турция и възобновяването на чартърите. В Русия щели да влязат турски строителни компании.

Двете държави ще засилят и сътрудничеството си в отбранителната промишленост.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.