Путин разговаря за Украйна с Меркел, Оланд и Камерън

Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе в Нормандия срещи с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, с премиера на Великобритания Дейвид Камерън, както и с домакина – президентът на Франция Франсоа Оланд.

“Путин и Меркел изцяло се съсредоточиха върху украинските работи, в търсене на урегулиране на (ситуацията), съобщи прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, който е присътствал на разговора. На въпрос дали двамата лидери са говорили за разногласията между Москва и Берлин за Украйна, Песков отвърна: Точно на това бе посветен разговорът.

В съобщение на правителството на ФРГ за резултатите от срещата се казва, че Ангела Меркел е призовала Владимир Путина да направи всичко възможно, което е по силите му, за стабилизация на положението в Украйна.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на руския президент Владимир Путин, че Русия носи “голяма отговорност”, за да спомогне да се постигне мир в Украйна, заяви германски правителствен говорител, цитиран от Ройтерс.

“В разговора канцлерът заяви, че сега, след признатите президентски избори в Украйна, времето трябва да се използва за постигане на стабилност, особено в Източна Украйна”, посочи Щефан Зайберт.

В последните месеци Путин и Меркел нееднократно разговаряха по телефона, но това бе първата им лична среща след началото на кризата в Украйна, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Визитата на Владимир Путин във Франция, където днес тържествено се отбелязва 70-годишнината от десанта на съюзниците по време на Втората световна война, започна със срещи с френския президент Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън.

Разговорът между Оланд и Путин продължил повече от час и половина и завършил с ръкостискане между двамата държавни глави, съобщи „Интерфакс“. След това президентите не направили никакви изявления, но се сбогували дружески на верандата на Елисейския дворец. В разговорите участие взели и външните министри на двете държави – Сергей Лавров и Лоран Фабиюс. Източник от Елисейския дворец определя разговорите като „наситени“, а централна тема е била украинската криза.

Преди разговора с Оланд руският държавен глава се срещна и с британския премиер Дейвид Камерън. Разговорът обаче започна без традиционното ръкостискане. Путин и Камерън са се ръкували обаче след края на разговора си, но това станало “без телевизионни камери”, обясни Дмитрий Песков.

Путин и Камерън обсъдили пътищата за нормализиране на ситуацията в Украйна и възможностите за възраждане на руско-британския диалог, който в момента е във фаза на замръзване, съобщи Песков, цитиран от „Интерфакс“.

Пред Би Би Си Дейвид Камерън заяви, че в хода на преговорите е призовал руския президент Владимир Путин да признае легитимността на новия държавен глава на Украйна Петро Порошенко и да започне да си сътрудничи с него.

В Нормандия пътищата на Путин и украинския му колега Порошенко само ще се пресекат, отделна среща между тях не е планирана, съобщи BBC.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.