Путин обвини ЕС за случилото се с Украйна

Президентът на Руската федерация Владимир Путин отново обвини Брюксел за началото и развитието на кризата в Украйна, както и за свалянето на президента Янукович. В интервю за френските медии Europe 1 и TF1 Путин изтъкна, че Европейският съюз не е отчел интереси на Русия, като се е опитал да убеди Киев да подпише Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС през ноември 2013 година. Както е известно, именно отказът на тогавашния президент на Украйна Виктор Янукович да подпише споразумението за асоцииране с ЕС предизвика евромайдана в Киев.

„Вместо да продължат с нас този дебат (за споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС) по законови и дипломатически пътища, европейските и американските ни приятели подкрепиха въоръженото и антиконституционно превземане на властта”, казва Владимир Путин, визирайки свалянето от власт на Виктор Янукович. По думите на Путин пред френските медии, след това Русия „нямаше друг избор”, освен да се притече на помощ на жителите на Крим, като присъедини полуострова – заплахата от влизането на Украйна в НАТО би представлявала опасност за Москва и нейните стратегически интереси”.

Русия никога не е искала да анексира Украйна, казва още Владимир Путин в интервюто за Europe 1 и TF1.

Продължавайки по темата за кризата в Украйна, президентът на Русия препоръчва на украинските власти да организират диалог с украинския народ, като изтъква, че „това не трябва да става с танкове и самолети, а с преговори”.

„Не възнамерявам да избягвам никого”, отговаря Путин на въпрос дали би разговарял с новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко по време на тържествата в Нормандия в чест на годишнината от съюзническия десант там по време на Втората световна война.

„В съвременния свят политиката, която се основава на експанзионизма и завоеванията, няма бъдеще”, коментира още Путин. Президентът на Русия отхвърля упреците, че Москва има националистични подбуди и заявява, че Русия има право да защитава интересите и населението си. В тази връзка Путин се връща десетилетия назад – към разпадането на Съветския съюз по времето на Михаил Горбачов и определя този разпад като „хуманитарна катастрофа”, тъй като „25 милиона руснаци са се оказали извън пределите на Русия”.

Свързани публикации

2 Comments

  1. В съвременния свят политиката, която се основава на експанзионизма и завоеванията, няма бъдеще – колко добре казано. Само че в съвременния свят и в света изобщо злото се шири, при това скрито зад фисокопарни фрази.

Leave a Reply

Your email address will not be published.