Путин, Оланд и Меркел говориха 5 часа на шест очи за Украйна

В Кремъл канцлерът на Германия Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и президентът на Русия Владимир Путин обсъждаха вчера в продължение на 5 часа на шест очи – без участието на членове на делегации и експерти – кризата в Източна Украйна и пътищата за постигането на мирно решаване на конфликта. В четвъртък Оланд и Меркел говориха по същата тема в Киев с президента на Украйна Петро Порошенко. Някои коментатори смятат, че дипломатическата совалка на лидерите на Франция и Германия е опит да се постигне европейско решение на конфликта преди САЩ да предоставят оръжия и бойна техника на Украйна.

Путин, Оланд и Меркел са се разбрали да продължат да работят заедно по разработването на съвместен документ за прилагане на споразумението за прекратяване на огъня в Украйна, постигнато миналия септември в беларуската столица Минск, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи разговорите като конструктивни и съдържателни.

Като изхождаме от предложението, формулирано от президента на Франция и от канцлера на Германия, в настоящия момент се осъществява съвместна работа за подготовката на текст на възможен съвместен документ за прилагане на минските договорености. Това е документ, който ще включва и предложенията на украинския президент, и предложенията, формулирани днес от руския президент, каза Песков, цитиран от ТАСС.

Очаква се в неделя да има продължение на разговорите в конферентен телефонен разговор между канцлера Меркел и президентите Оланд, Порошенко и Путин. Франс прес информира, че тогава ще бъде направена равносметка на работата по новия документ за прилагането на договореностите от Минск.

Всъщност има основания да се предположи, че на този етап дипломатическата совалка на Меркел и Оланд в Киев и Москва е безрезултатна, тъй като изобщо не се говори за постигането на каквото и да е (ново) споразумение за прекратяване на сраженията в Украйна, нито за тяхното временно спиране до постигането на нови договорености.

От Брюксел съобщиха, че НАТО изцяло подкрепя мирната инициатива за Украйна, предложена от Ангела Меркел и Франсоа Оланд, защото, по думите на генералния секретар на пакта, обстановката в източната част на страната е критична.

Очаква се генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, както и с украинския президент Петро Порошенко и с американския вицепрезидент Джо Байдън по време на провеждащата се в Мюнхен годишна конференция по въпросите на сигурността.

Снимка: Сайт на президента на РФ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.