Путин обвини Турция, че подкрепя тероризма

Катастрофата на руския Су-24 в Сирия е удар в гърба, нанесен от подкрепящите тероризма, заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с краля на Йордания Абдула II, провеждаща се в Сочи, съобщава “Интерфакс”.

„Това събитие излиза извън рамките на обичайната борба с тероризма. Разбира се, нашите военни водят героична борба с терора, не жалейки себе си, не жалейки своя живот. Но днешната загуба е свързана с удар, който ни нанесоха в гърба, помагащите на тероризма“, заяви Путин.

ИТАР-ТАСС информира за реакцията на президента със заглавие: “Путин: Атаката срещу Су-24 ще има трагични последствия за руско-турските отношения”. Цитират се думите на Путин по време на срещата му с крал Абдула ІІ, че руският бомбардировач е ударен над сирийска територия от ракета “въздух – въздух”, изстреляна от турски F-16, когато се е намирал на височина 6 000 метра и на разстояние 1 км от турската граница. Путин изтъква, че при всички положения руският самолет, руските летци не са били заплаха за република Турция и това е очевидно, тъй като са провеждали операция срещу ДАЕШ (“Ислямска държава”).

Президентът на РФ изтъква, че руският бомбардировач е действал в планинската част на северна Латакия, където действат терористи, дошли предимно от Руската федерация. По думите на Путин, в този смисъл пилотите на сваления самолет са изпълнявали своята основна задача – нанасянето на превантивни удари по терористи, които във всеки момент могат да се върнат в Русия.

Владимир Путин отбелязва също, че Москва отдавна е констатирала доставките на нефт в Турция от райони в Сирия, контролирани от терористите. Според президента на Русия желанието на Анкара да обсъди с партньорите си от НАТО инцидента с руския самолет прилича на опит за де постави Алианса в услуга на “Ислямска държава”.

На свой ред кралят на Йордания е поднесъл своите съболезнования както за сваления от бомба руски пътнически самолет над Египет, така и за смъртта на единия от двамата летци в сваления Су-24.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров отмени планираното за утре работно посещение в Истанбул, съобщиха турски дипломатически източници. Отмяната е първият сериозен сигнал за завихрилата се криза между Анкара и Москва заради руския боен самолет Су 24, който бе свален тази сутрин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.