Путин: Няма нужда да пращаме войски в Украйна, но има такава вероятност

 

Необходимост от изпращане на руски войски в Украйна няма, но такава вероятност съществува. Това коментира президентът на Руската федерация Владимир Путин по време на обширна пресконференция в Ново Огорьово, посветена на ситуацията в Украйна и руската оценка за събитията от последните седмици. Пресконференцията бе предавана от тв-канола „Россия-24”. Държавният глава на руската федерация за първи път публично коментира ставащото в Украйна от отстраняването на бившия президент Виктор Янукович и преминаването на властта в ръцете на опозицията.

Сайтът Лента Ру припомня, че по-рано Путин също е заявявал, че не вижда необходимост от навлизането на руски войски в Крим или други региони на Украйна при сегашната ситуация, но в „краен случай” такива действия не са изключени.

По време на пресконференцията Владимир Путин отрече руски спецчасти да са превземали стратегически обекти в Крим. По думите на президента на Русия, въоръжените лица в камуфлажни униформи, взели под свой контрол редица обекти в Крим, са представители на местните сили за самоотбрана, пише УНИАН.

„Не, не разглеждаме!”, лаконично отговори Путин на въпрос дали Москва разглежда вариант за присъединяването на Крим към Русия.

„И въобще аз смятам, че само гражданите, населяващи една или друга територия, в условията на свобода на избора, в условия на безопасност, могат и трябва да определят своето бъдеще”, изтъкна Путин, цитиран от РИА Новости.

По време на своята пресконференция Владимир Путин е заявил, че отстраненият от власт президент на Украйна Виктор Янукович няма политическо бъдеще, но оит друга страна в Украйна са могли да го убият, ако не напусне страната.

Смъртта – това е най-простото, за да се избавят от легитимния си президент, коментира Путин. Според него отказът на Янукович да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС е послужил като повод за антиконституционен преврат, в резултат на който Украйна е била хвърлена в хаос.

При това Путин поясни, че Янукович не е отказал да подпише споразумението за асоцииране с ЕС, а е стигнал до извода, че този документ не съответства на националните интереси на Украйна.

 

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.