Путин: НАТО и САЩ са на трона в Европа, а пред тях – кризи

Президентът на Руската федерация Владимир Путин смята, че НАТО е виновен за продължаващото напрежение с Русия заради разширяването си в Източна Европа. Стопанинът на Кремъл защитава тази теза в обширно интервю за германския таблоид Bild.

“НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха да седнат на трона в Европа сами. Но сега те седят там, а ние говорим за всички тези кризи, които иначе нямаше да имаме”, казва Путин. И изразява несъгласието си, че не е било възможно НАТО да откаже членство на държави от бившия СССР и Източния блок, след като те ясно са поискали да членуват в пакта.

Путин критикува и действията на САЩ за по-нататъшно осъществяване на плановете им за система за противоракетна отбрана в Източна Европа, за да парират ядрена атака от Иран, въпреки факта, че бе постигнато споразумение по иранската ядрена програма.

В интервюто, публикувано днес, Владимир Путин остро критикува санкциите срещу Русия, налагани заради анексирането на КРИМ.

“Това, което прави Европейският съюз с тези санкции, не е нищо друго, освен театър на абсурда”, коментира Путин. По думите му, референдумът в Крим през 2014 г. за отделяне от Украйна и присъединяване на полуострова към Русия е “демокрация, воля на народа”.

“Повторното обединение на Крим и Русия е правилно. Западните санкции нямат за цел да помогнат на Украйна, а да отблъснат Русия назад геополитически. Те са глупави и само вредят на двете страни”, казва Путин в интервюто за германския таблоид. Президентът на РФ отхвърля и критиките към ролята на Москва в сепаратисткия бунт в Източна Украйна, като каза, че споразумението между Киев и проруските бунтовници не се прилага както трябва.

“Конституционна реформа трябваше да предостави автономия на Източна Украйна и трябваше да бъде приета до края на 2015 г. Това не стана, а годината свърши. Това не е грешка на Русия”, посочи президентът.

Запитан дали Русия е правила грешки в миналото, Путин отговори: “Да, правили сме грешки. Закъсняхме. Ако бяхме представили нашите национални интереси по-ясно от началото, днес светът още щеше да е в равновесие”, заявява Путин в интервюто си за Bild. Освен това той подчертава, че Русия иска да се бори с тероризма заедно с останалата част на света, докато Западът имал вина и дори е допринесъл за изостряне на международните кризи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.