Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия

Руският президент Владимир Путин нареди започване на извеждането на руската група войски от Сирия към пунктовете за постоянна дислокация, съобщи ТАСС.

Путин пристигна изненадващо в руската база на военно-въздушните сили в сирийския град Хмеймим, предаде агенцията. На летището в Хмеймим Путин е бил посрещнат от президента на Сирия Башар Асад, руския министър на отбраната Сергей Шойгу и командващия на руската група военни в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин.

Президентът е подчертал, че руските въоръжени сили заедно със сирийската армия са разгромили най-боеспособната групировка от международни терористи в Сирия.

“В тази връзка приемам решение значителна част от руския военен контингент, намираща се в Сирийската арабска република, да се върне у дома, в Русия”, казал е Путин.

Путин е заявил, че Русия ще нанесе нов, още по-мощен удар по терористите, ако те отново ес опитат да нарушат мира в Сирия. “Ако терористите отново надигнат глава, ние ще им нанесем такъв удар, какъвто още не са виждали”, заявил Путин

Путин е отбелязал, че Сирия е запазена като суверенна независима държава. “В домовете си се завръщат бежанци. Създадени са условия за политическо урегулиране под егидата на ООН”, добавил е той. “В съответствие с международните споразумения в Сирия продължава работа руски център за помиряване на враждуващите страни. Създадени са и ще продължат постоянно да действат два руски пункта – в Тартус и в Хмеймим”, заявил Путин.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.