Путин, Лукашенко и Назърбаев създават Евразийски съюз

В столицата на Казахстан Астана държавните ръководители на Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз. Целта на организацията е да насърчава и развива икономическите и търговски връзки между бившите съветски съседни републики, предадоха световните агенции.

Основополагащият документ за новия Евразийски съюз бе подписан от руския президент Владимир Путин, беларуски държавен глава Александър Лукашенко и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев. Споразумението ще влезе в сила от 1 януари 2015 година.

Споразумението извежда сътрудничеството между Русия, Беларус и Казахстан на ново равнище, като изцяло се зачита техният суверенитет, коментира президентът на Руската федерация Владимир Путин. По думите му новият съюз ще помогне да се сформира привлекателен център за икономическо развитие и ще позволи на трите страни участнички изцяло да използват икономическия си потенциал и силата на позициите си на световния пазар.

Евразийският съюз на практика се явява своебразно надграждане, развитие на Митническия съюз между трите държави, продължаващи своето сътрудничество и след разпада на бившия СССР.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.