Путин и Порошенко са обсъдили по телефона мирния процес в Украйна

Руският президент Владимир Путин е разговарял по телефона с украинския държавен глава Петро Порошенко за мирното уреждане на кризата в Източна Украйна, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки съобщение на Кремъл.

Двамата са продължили обсъждането на стъпките, допринасящи за мирно уреждане на ситуацията, се казва в съобщението, без да се дават подробности. Подчертава се само, че “диалогът ще бъде продължен”.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун и президентът на САЩ Барак Обама обсъдиха в телефонен разговор примирието в Украйна.

“Двамата лидери разговаряха за значението на ефективния контрол върху механизма за прекратяване на огъня в Източна Украйна”, се казва с прессъобщение на Белия дом.

В петък в Минск на заседание на контактната група за кризата в Украйна бе съгласуван план за мирно уреждане и бе договорено спиране на огъня. На практика, обаче, примирието бе стриктно спазвано само едно денонощие.

Вчера ЕС одобри предложените от ЕК нови санкции срещу Русия заради Украйна, но реши да отложи прилагането им, за да се види резултатът от диалога между Киев и Москва за мирно урегулиране на кризата и прекратяване на кръвопролитията.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.