Путин и Обама са обсъдили ситуацията в Сирия

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия и се разбраха да продължат координацията между двете страни, включително чрез техните разузнавателни служби и министерства на отбраната, става ясно от съобщение на пресслужбата на Кремъл. Двамата лидери са потвърдили ангажимента си да съдействат за укрепване на прекратяването на огъня в Сирия и за осигуряване на хуманитарен достъп до съответните райони.
Путин е подчертал, че е необходимо умерената опозиция бързо да се разграничи от групировките “Ислямска държава” и “Джебхат ан нусра” и да се затвори границата между Сирия и Турция, “откъдето продължават да проникват бойци и доставки на оръжия за екстремистите”.

Информацията от Вашингтон гласи, че президентите Обама и Путин са провели “напрегнат разговор”, в който са били засегнати въпросите за Сирия и Украйна. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби каза, че притесненията, изразявани от сирийската опозиция, преди тя да реши да прекрати временно мирните преговори в Женева, се споделят от САЩ, що се отнася до проблемите с хуманитарните доставки и нарушенията на примирието. Въпреки тези нарушения според него прекратяването на огъня е намалило нивото на насилието в Сирия.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.