Путин е взел еднолично решение за анексирането на Крим

Руският президент Владимир Путин взе еднолично решението за анексиране на Крим от Русия миналия месец. Това съобщи говорителят му Дмитрий Песков, предаде ИТАР-ТАСС.

“Това бе лично решение на държавния глава. Само той можеше, бе длъжен и взе това решение”, каза тази вечер Песков пред руската телевизия ТВЦ.  Той подчерта, че Путин е решил да анексира Крим, след като е станал ясен резултата от референдума, на който огромното мнозинство от жителите на украинския полуостров се обявиха за присъединяване към Руската федерация. Песков каза, че  руският президент се намира на пика на своята популярност. И допълни, че ставаме очевидци на феноменално обединение на руското общество около патриотизма. Говорителят на Путин увери, че Русия е по-заинтересована от останалите страни от една стабилна, спокойна и предсказуема Украйна. Тя е нашият най-близък съсед, подчерта той.

Песков коментира, че на власт в Украйна са дошли марионетки, подставени лица на организаторите на Майдана. Те бяха признати за легитимни ръководители на страната само няколко часа по-късно от САЩ и ЕС,  подчерта  той.  Песков посочи, че Русия разглежда няколко сценария за развитие на събитията в Украйна в коментар на събитията в югоизточната част на страната, където проруски настроени активисти са окупирали административни сгради и не се подчиняват на централната власт.

Нито една страна не може да се отнася с безразличие към война край своите граници, аргументира се той и увери, че “необходимите мерки ще бъдат предприети”. В същото време той наблегна на това, че Русия не е изпратила представители на своите спецслужби в Украйна.

Песков не изключи възможността да бъде включен в западни списъци със санкции. Предприемането на наказателни мерки срещу представители на руското ръководство е неправомерно, предупреди той.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.