Пуснаха за обществено обсъждане повишението на заплатите в МВР

Заплатите в МВР ще се увеличат спешно от 1 март. Ръководството на министерството направи остър завой и след като допреди седмица твърдеше, че служителите му нямат нужда от повече пари, сега бърза да “повиши мотивацията им за по-високи резултати”.

Проект на наредба, с която се променят основните възнаграждения в системата, бе публикуван на сайта на ведомството само няколко дни след като премиерът Бойко Борисов обеща да се отпуснат допълнително 100 млн. лв. за заплати. В МВР са пресметнали, че са им нужни 97 млн. лева.

Срокът за обществено обсъждане на наредбата е съкратен наполовина – на 14 дни, пише “Сега”. По закон той е 30 дни, а намаляването е позволено в изключителни случаи, като трябва да се посочат аргументи. Мотивите на МВР са увеличението да влезе в сила от 1 март, защото е много необходимо.
Основните заплати ще се увеличат с около 80 лв. Така най-ниското възнаграждение за полицейска длъжност ще стане 798 лв. Толкова ще е заплатата на полицай със средно образование. Същото ще е възнаграждението и на пожарникарите със средно образование, както и на катаджиите от най-ниските нива.

Кварталните полицаи, както и част от патрулиращите, ще взимат малко над 1000 лв. Инспекторите с една степен по-горе в йерархията ще се подписват срещу 1044 лв. Тези длъжности се заемат основно в районните управления, т.е. голяма част от работещите там са инспектори между четвърта и шеста степен. Началниците в районните управления ще взимат 1259 лв.

Директорите на областните поделения на МВР ще са с основна заплата от 1545 лв. до 1623 лв. Малко по-добре платен ще е шефът на СДВР – 1695 лв. Началниците на граничните управления ще получават минимум 1454 лв.

Т. нар. чантаджии от администрацията на МВР също ще се възползват от увеличението. Основната заплата на главен юрисконсулт ще стигне до 943 лв. Главният счетоводител ще взима 889 лв. Заместникът му ще получава с 20 лв. по-малко.

943 лв. ще е основната заплата на главен експерт в администрацията, а експертите ще получават по 915 лв. Преводачите и психолозите ще получават по 861 лв. Толкова е заплатата и на програмистите и системните администратори.

Всички държавни служители в системата вземат и допълнително възнаграждение на всеки три месеца.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Чантаджиите всъщност взимат най-малко, защо е това напрежение ..

Leave a Reply

Your email address will not be published.