Пуснаха Октай Енимехмедов под домашен арест

Софийски апелативен съд измени мярката на Октай Енимехмедов, нападателят на Ахмед Доган, в по-леката – домашен арест.  Мярката на Енимехмедов е била изменена вчера на закрито заседание на съдиите.

На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца затвор Октай Енимехмедов. Той е признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

СГС определи и присъда от 3 години за хулиганска проява, но бе взета предвид по-високата присъда и затова ще излежава 3,6 години. Също така съдът определи Енимехмедов да заплати разноските по делото в размер на 7 477 лева.

По-рано в същия ден прокуратурата поиска 17 години затвор за нападателя на Ахмед Доган.

По делото за свидетелства на два пъти се яви бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров. Преди да дойде в съда той беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания по делото. По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателя си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебна експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболяване – тежка депресия.

На 19 януари 2013 г. на VIII-а Национална конференция имаше опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нищо не предвещаваше ситуацията в началото на форума, за който от дни вървяха слухове, че Доган ще сдаде поста. В един момент млад мъж с пистолет се появи на трибуната. 25-годишният Октай Енимехмедов излезе на подиума с пистолет в ръцете си, докато Доган говореше за постмодернизма в доклада си, и го насочи в главата на Доган. Пистолетът обаче засече и само щракна, върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Източник: БГНЕС

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.