Пускат движението по лот 1 на магистрала „Струма”

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще участва в церемонията по откриването на новоизградения магистрален участък от лот 1 – Долна Диканя – Дупница, на магистрала "Струма", която ще започне в 11.00 ч. преди Долна Диканя. Общата дължина на лот 1 е 16,78 км. За движение днес се пускат 13,98 км от участъка и две пътни връзки "София-Дупница" и "Дупница-София". Останалите 2,8 км от лот 1 ще бъдат въведени в експлоатация до края на август.

Автомагистрала „Струма“ свързва магистрала „Люлин” чрез пътен възел Даскалово при Перник с ГКПП Кулата и по този начин при завършването ѝ се осигурява автомагистрална връзка от столицата до границата с Гърция. Магистралата се строи на мястото на част от съществуващия първокласен път I-1. След ГКПП Кулата продължава в Автомагистрала 25 на Гърция, свързваща я със Солун.

Цялото трасе на „Струма” е с дължина 150 км и е част от Общоевропейски транспортен коридор – № 4.

На 31 януари 2007 година е открита първата отсечка от магистралата, която е с дължина 19 км от пътен възел Даскалово до Долна Диканя.

Финансирането на проекта се осъществява от Европейския съюз, като лотове 1, 2 и 4 се финансират по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 с българско съфинансиране и имат обща стойност 250 милиона евро. От тях 200 милиона се поемат от кохезионния фонд, а 50 милиона се съфинансират от държавата.

 Лот 3 ще бъде финансиран по следващата програма в периода 2014-2020 година.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.