Публикуваха нови документи от делото “Буда”

Сайтът "Биволь" публикува нови документи от делото за оперативно наблюдение "Буда". Този път е пуснат целият план за подслушване и следене на Бойко Борисов, съставен в началото на 1997 година. Планът е строго секретен, също като предложението за откриване на делото. Планът е с дата 18.02.1997.

В подробния план за оперативно-издирвателни, агентурно-оперативни и оперативно-технически мероприятия е разписано как за обекта Борисов трябва да се съберат данни от всички служби в държавата, да му се изготви психологически профил, да се приложат няколко различни СРС-та, да бъде следен с външно наблюдение и разработван с агентура за влияние.

От материалите не става ясно дали наблюдението е осъществено, както и какви са резултатите от него.

В тази връзка главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че досиетата са „една библиотека, един гардероб със скелети, който периодично в удобен политически момент напуска библиотеката, влиза в публичното пространство и после отново се прибира”. Цацаров уточни, че това е по-скоро неговата гражданска позиция, отколкото позиция на прокурор по темата за досиетата и конкретно за досието "Буда".

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира пред БНТ, че все още не е видял публикацията на сайта „Биволь”, както и че първо трябва да се установи дали документът е автентичен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.