Птичи грип и грипна ваканция в Бургас, Варна, Стара Загора

Случай на птичи грип е регистриран в Бургас, съобщи bTV, като се позова на информация от Министерството на земеделието и храните. Носителят на заразата е умрял къдроглав пеликан. Птицата е намерена в защитената местност “Пода” край Бургас.

Това е първият доказан щам на птичи грип в България. Според Агенцията по храните в града става въпрос за единичен случай. МЗХ свика извънредна пресконференция, на която увери, че няма опасност за населението и са предприети са всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на заразата.

Междувременно от днес, поради големия брой на на заболелите от класически грип, в Бургас и Варна е обявена грипна ваканция. Учениците няма да бъдат на училище до 3 февруари включително. Има забрана за провеждане на детски и женски консултации, както и на планови операции в лечебните заведения.

Грип има и на север по Черноморието. Със заповед на кмета на община Каварна Цонко Цонев, съгласувана с началника на РИО-Добрич Любомир Тодоров, от 28 януари до края на седмицата се преустановяват учебните занятия във всички общински училища в града.

От 28 януари в сила влиза и грипна епидемия в област Стара Загора.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.