„Прозрачност без граници” няма да номинира свой кандидат за ЦИК

Новият Изборен кодекс изисква в срок до 11 март гражданските организации да номинират свои представители за членове на ЦИК. „Прозрачност без граници” няма да се възползва от тази възможност, стана ясно от интервю на изпълнителния директор на организацията Калин Славов пред БНР. Славов подчерта, че неправителственият сектор е имал само 3 дни, в които би могъл да направи своите номинации. По думите му неправителственият сектор има капацитет, но в същото време има леко надменно политическо отношение към НПО.
Съкратените срокове, които предвижда процедурата, не позволяват напълно да се разгърне това, което очакваме да се случи, а именно да има една не само публична, но и прозрачна процедура, коментира Калин Славов. В същото време той изтъкна, че “Прозрачност без граници” винаги е искала да види една професионална ЦИК и от години настоява за това.
„Когато говорим за професионална ЦИК, за професионално назначение, то тогава се предполага известен елемент на конкурентен подбор, на състезателност, т.е. едни кандидати в процес на подбор би трябвало да докажат по-добри качества. Време за подобна процедура очевидно няма, а и законодателят за съжаление не я предвиди”, каза Калин Славов.
Пред БНР депутатът от ДПС Хамид Хамид обясни, че сроковете наистина са недостатъчно дълги, но при подготовката на Изборния кодекс законотворците били притиснати от наближаване на изборите за Европейски парламент и просто нямало как в този момент да си позволят по-дълги срокове. Хамид посочи, че ДПС ще изчака края на срока и всички граждански номинации и едва тогава ще преценят за евентуална подкрепа на някоя от номинациите на НПО.
Калин Славов припомни, че според новия Изборен кодекс номинираните от НПО трябва да бъдат припознати от народен представител или парламентарна група, иначе не е възможно да бъдат включени в процедурата по гласуване.
„Тогава задавам въпроса – как ще се спази правилото, че нито една парламентарна група не може да има мнозинство в ЦИК, след като някъде ще се прелее границата между представител на гражданско общество и представител на политическа партия. След като кандидатите на неправителствения сектор трябва да бъдат припознати от някоя политическа партия на практика, как ще се запази разграничението?”, попита Калин Славов.
Преди ден от ГЕРБ вече обявиха, че ще подкрепят кандидатурата на политолога Цветозар Томов, предложен за член на ЦИК от НПО.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.