Проверяваме здравното си досие в интернет

От днес ще можем да използваме електронното си здравно досие с универсален код за достъп. С новата услуга на сайта на Здравната каса ще можем да проверяваме епикризите си и да се информираме за пациентските си права.

Досега информационната система на Здравната каса беше достъпна само с електронен подпис, предлагаше данни единствено за дейности, заплащани от фонда, а информацията се обновяваше за месец. Идеята е занапред всички прегледи, изследвания и промени в здравословното ни състояние да се отразяват от медиците в реално време.

Освен това ще получаваме известия по имейл и по СМС за извършените дейности, както и за профилактиката, която ни се полага. По-нататък ще можем да си избираме и личен лекар онлайн.

За да използваме досието не е необходимо да сме здравноосигурени. Можем да си издадем универсалния код за достъп във всяка Районна каса. Заявлението за издаване и получаването на кода стават лично. Децата до 18 години нямат собствен профил, а информацията за тях може да се види през профила на родителя, който им е избрал личен лекар.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.