Провал на прокуратурата в делото срещу Светла Бъчварова

Софийският градски съд прекрати и върна обвинението срещу народния представител от БСП Светла Бъчварова заради липсващи елементи в обвинението, необоснованост на тезата и недоказаност на вината на обвиняемата. Това съобщиха от СГС. Депутатката от БСП бе обвинена в злоупотреби, които е извършила като директор на Селскостопанска академия. От разпореждането на съдията докладчик Атанас Атанасов не става известно кой е бил прокурорът, изготвил обвинителния акт, но критиката към документа е безпощадна.

Според съдията в обвинителния акт няма факти, които да обуславят съставомерността на стореното от Бъчварова като неизгодна сделка. От прокуратурата пратиха делото в съда през април, когато съобщиха, че депутатката е обвинена за сделка от 2009 г., когато тя е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия (ССА) и сключила договор с “Литекс Комерс” на Гриша Ганчев.

Той бил свързан с предоставени на академията 9 726,224 дка земеделски земи в района на Балчик. Сделката с “Литекс” била за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност за срок от 10 години, като “Литекс Комерс”АД трябвало да плаща на академията 17 500 лева годишно или по 1.80 лева на декар.

Първоначалният извод, че договорът е неизгоден е направен след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през 2013 г. Според АДФИ академията получавала в пъти по-малко, отколкото би получила от арендуване на земеделските земи. Вредата пък била изчислена с експертизи, в които цената на декар била съпоставена с пазарната арендна цена в региона, която била между 70 и 80 лева на декар. Така било изчислено, че за година академията е можела да печели от тези земи над 680 000 лева, което за периода 2009-2011 г. прави над 1.3 млн. лв. приблизително изчислена вреда за ССА.

Според съдия Атанасов прокуратурата не е посочила в обвинителния акт причинната връзка между сделката и вредата, която държавното обвинение е изчислило, както и защо деянието е квалифицирано като особено тежък случай.
Това е поредният провал на прокуратурата в съставянето на обвинителни актове срещу депутати. В тази връзка главният прокурор Сотир Цацаров се опита да прехвърли вината за многото върнати случаи на съда. Той заяви, че му омръзнало съдът да му връща делата и да издава оправдателни присъди. Разпореждането на СГС подлежи на протест в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

1 Comment

  1. този провал колко пари струва на данъкоплатеца, ами питайте, Един работен час на Народното събрание се знае че струва 200 000 лева. Колко струва едно върнато дело, питайте и искайте обяснение, отговорност и наказани

1 Trackback / Pingback

  1. Cıvata

Leave a Reply

Your email address will not be published.