Процесуални пречки провалиха старта на делото срещу Сидеров

Обвиненият в изнасилване екскмет призна, че е правил секс с ученичката

Процесуални пречки провалиха старта на насроченото за днес – година след инцидента – делоо срещу Волен Сидеров за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство на летище Варна. Процесът беше отложен за след парламентарните избори – за 15 октомври. Пречките са формални, но и достатъчно непреодолими от гледна точка на спазването на закона. И понеже не се случва за първи път такива “малки камъчета” да спъват съдебни дела срещу “големи хора” – например срещу експремиера и лидер на БСП Сергей Станишев – логично е да се изясни в този и всеки друг случай в каква степен това е случайно или преднамерено действие.

Случилото се днес даде повод на специализираният сайт “Правен свят” да озаглави дописката си:
“Съдът остави Волен Сидеров да води предизборната си кампания на спокойствие”.

А ето и самите процесуални пречки. В съдебната зала стана ясно, че не е било спазено изискването за 7-дневен срок от момента на връчване на обвинителния акт на подсъдимия и самото съдебно заседание. Което, естествено беше изтъкнато от адвоката на Сидеров – депутатът от “Атака” Явор Нотев. Освен това се разбра, че не е призован основният свидетел – полицаят Костадин Колев, който твърди, че Сидеров го е обиждал и дори му е посегнал. Не се яви и другият основен свидетел – френското културно аташе Стефани дьо Мартие.

Парадоксалното е, че самият обвинителен акт е готов от 9 април, а оправданията, че публична фигура – какъвто е всеки депутат – не може да бъде намерен за връчване на документа, вече са омръзнали на всеки, вкл. и на медиите, на които се налага да ги цитират.
“Проблемите с призоваването на страните отдавна са се превърнали в редовна практика, която спъва делата още на старта им в съда”, коментира “Правен свят”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.