“Протестна мрежа”: Правителството подарява парк Пирин на #КОЙ

“Кабинетът Борисов продължава да взема решения на тъмно, без обществен дебат, без обосновка и при ограничено време за реакция. След закона за бюджета, казуса с „дълга“ и много други закони, решения и назначения, това е поредният опит да бъде подарен Пирин на „КОЙ“ – в нарушение на всички демократични принципи и на закона.” Това се посочва в разпространената позиция на “Протестна мрежа” за предстоящо решение на правителството за парк “Пирин”.

Ето и пълният текст на позицията на “Протестна мрежа”:

1. На заседание на Министерски съвет на 25 февруари (заседанието на МС бе отложено за петък, 27 февруари. Бел. на ред.) се очаква Решение, с което държавата да узакони заграбената територия от Национален парк Пирин като промени договора си с ЮЛЕН АД.

2. След оркестрирани акции, псевдопротести и откровен лобизъм, управляващите за пореден път имат намерение погазят законите и да облагодетелстват поредния “свой” човек за сметка на интересите на българските граждани и природата на България.

3. Кабинетът Борисов продължава да взема решения на тъмно, без обществен дебат, без обосновка и при ограничено време за реакция. След закона за бюджета, казуса с „дълга“ и много други закони, решения и назначения, това е поредният опит да бъде подарен Пирин на „КОЙ“ – в нарушение на всички демократични принципи и на закона.

4. Отново виждаме, че една банка си има не само финансови министър, но и цял кабинет, който се “грижи” за просперитета на нейните собственици и няма да допуснем това.

Уважаеми български граждани, изтекоха първите 100 дни на управлението и вместо реформи и действия, които да върнат законността, справедливостта и добрата обществена и икономическа перспектива пред България, продължаваме да виждаме само скандали, задкулисни интереси, погазване на законите, липса на прозрачност и некомпетентност на всички нива на управлението.

Каузата за спасяването на Пирин от алчните ръце на КОЙ е кауза на гражданското общество в България, много преди ПМ да съществува и не веднъж е извеждала хиляди хора на протести. Сега сме изправени пред нов опит да бъде съсипана една от най-красивите български планини. За пореден път сме принудени да водим битка, която е символична, защото отстъпим ли, вместо България, ще имаме бетонно гето и ще живеем със съзнанието, че точно ние сме тези, които не са спрели багерите.

ПМ подкрепя усилията на всички организации и български граждани в защита на Пирин и ще се включи активно в запазването на планината. Въпреки, че времето е разделно, има теми, по които не бива да допуснем, да бъдем разделяни и това е една от тях.

Г-н Премиер, наблюдаваме Ви внимателно. Очакваме със своето решение кабинетът „Борисов 2“ да докаже, че няма зависимости от икономически групи, а защитава обществения интерес. В противен случай си запазваме правото да не допуснем нарушаването му с всички средства, които имаме като граждани на България”, завършва позицията на “Протестна мрежа”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.