“Протестна мрежа” повторно поиска оставката на Стоян Мавродиев

“Протестна мрежа” разпространи текста на отвореното писмо до ръководството на 43-ото Народно събрание, с което повторно настоява за оставката на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Ето и пълният текст на писмото:

Уважаема г-жо Председател,
Госпожи и господа народни избраници,

С това писмо настояваме втори път за оставката на избрания от XLI-вото Народно събрание председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Смятаме, че доверието в българските финансови регулатори, и в частност КФН, е на критично ниско ниво и запазването на статуквото е с непредвидими последици за цялата система.

Още през лятото на миналата година заявихме категорично, че случаят със затворената Корпоративна търговска банка АД е огромен регулаторен провал, който коства на вложителите в нея милиарди загубени лева и се ангажира публичен ресурс, който би могъл да се насочи за други обществено полезни цели. Заедно с БНБ и ДАНС, КФН носи пряка отговорност за политическия похлупак над банката и свързаните с нея фирми.
Бездействието на комисията по случая КТБ и свързани с нея публични компании се разминава с нейната хиперактивност в наказания на критично настроени медии. Смятаме това за форма на лична разправа и за недопустимо в една свободна и демократична държава.

Уважаеми депутати,
Призоваваме ви да възстановите доверието в регулатора, който се грижи за застраховките, пенсиите и инвестициите на българските граждани. Вие имате законово и морално право да го направите, а според нас сега това е и Ваше задължение.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Крайно време е този мазник да се маха. И да носи отговорност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.