“Протестна мрежа”: Моделът КОЙ отново е на власт

След 100 дни правителство на компромиса, България продължава да е в плен на същите зависимости, които на 14 юни 2013-та ескалираха до пълна гражданска непоносимост и изведоха гражданското общество на 404 дни протест. Отказът от реални действия и опитът да бъдат реабилитирани част от виновните за най-срамния период в най-новата ни история са доказателство за зависимостта на новото правителство и принадлежността му към модела КОЙ.

Това се изтъква в разпространената днес позиция на “Протестна мрежа” за 100-те дни на второто правителство на Бойко Борисов. Ето и останалата част от позицията.

В деня след предсрочните парламентарни избори ние казахме, че моделът КОЙ не е демонтиран и той означава:

– Пленени регулатори, които не могат да наложат закона;

– Медии с неясна собственост, които се използват за бухалки срещу опонентите и проправителствена пропаганда;

– Съдебна система, тежко зависима от политически натиск;

– Служби на националната сигурност, парализирани от престъпни мрежи с висока политическа протекция;

– Политически партии, функциониращи като корпорации;

– Източване на публичен ресурс за купуване на избори, лично обогатяване и умъртвяване на инициативността и конкуренцията.

Днес ние казваме: моделът КОЙ е отново на власт.

Шефът на ДАНС – Писанчев, главният секретар на МВР – Лазаров, шефът на ДАТО – Китов, председателката на СГС – Янева, шефът на БНБ – Искров, шефът на КФН – Мавродиев със своите действия и бездействие са доказали, че нямат място в управлението на държавни институции. Със своите действия и бездействия и дори с мълчаливо съгласие те не са защитили закона като се изправят срещу нерегламентираните дейности, които са им били изискани, налагани или вменявани.

Със своите действия и бездействия и дори с мълчаливо съгласие те са нарушили закона и по този начин са ощетили държавата и обществения интерес. Фактът, че те продължават да заемат тези постове и че премиерът открито признава, че се страхува да поиска оставките на отговорните за безобразията в сектора “Сигурност”, оставя нашата държава в плен на същите тези зависимости, които ни изведоха на улицата на 14 юни 2013.

100-те дни компромисен толеранс изтекоха. Няма реални реформи. Няма реални заявки за демонтирането на модела КОЙ. Няма реални действия за изтръгване на държавата от ръцете на корпоративно-политическата мафия, която гарантира своя властови комфорт именно чрез лостовете на сектора за сигурност”, завършва позицията на “Протестна мрежа” за първите 100 дни на правителството.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.