Протестиращи ще наденат колективна усмирителна ризи от вестници

Европейската инициатива за медиен плурализъм (ЕИМП) организира в неделя, 20-ти юли, от 12:00 ч. пред сградата на Парламента протест срещу задкулисните връзки МЕДИИ – БИЗНЕС – ПОЛИТИКА.

Стотици българи ще увият телата си с вестници като с усмирителна риза, която ще бъде разкъсана в знак на протест срещу концентрацията на медийна, политическа и икономическа власт в ръцете на определени лица и ще пукат балони с лика на октопод, оплел парламента, медиите, съдебната система и едрия бизнес (вижте илюстрацията в прикачения файл).

Общо девет европейски държави са изразили до момента готовност за солидарен протест в понеделник.

Чрез събиране на 1 милион подписа от 7 европейски държави, организацията може да поиска от ЕК нова Европейска директива, която да наложи общи рамки за прозрачност и независимост на медиите.

В подкрепа на инициативата до момента са се присъединили над 100 европейски организации и редица български медии и НПО-та, сред които Нова ТВ, бТВ, БНТ, БНР, в-к „Капитал“ и др. До достигане на минималния брой гласове от България остават около 9 000 подписа, съобщават организаторите.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.