Протести на привърженици на компартията в Гърция

С наближаването на референдума за предложенията на международните кредитори в Гърция, напрежението в южната ни съседка расте.

Снощи около 5 хиляди привърженици на гръцката комунистическа партия се събраха на площада пред парламента в Атина на протест срещу правителството, насрочения за неделя референдум и Европейския съюз, предаде Нова ТВ.

Протестиращите се обявиха едновременно срещу предложението на тройката кредитори и това, изготвено от гръцкото правителство. Затова в неделя ще гласуват с изготвена от партията бюлетина и на практика вотът им ще е недействителен.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас увери сънародниците си, че проблемите, с които се сблъскват заради затворените банки, “няма да продължат прекалено дълго”. Ципрас подчерта още, че очаква постигане на сделка с кредиторите на страната до 48 часа след референдума в неделя.

МВФ огласи свои изчисления и анализи, според които Гърция се нуждае от 50 милиарда евро през следващите три години, включително 36 милиарда евро от кредиторите от ЕС, за да стабилизира финансите си, дори и в рамките на съществуващите планове на кредиторите. В нов доклад за финансовите нужди на Гърция, МВФ също така намалява перспективите за икономически растеж на страната за тази година до нула процента от 2,5%, прогнозирани през април.

Прогнозата за растеж е направена преди Гърция да прекъсне преговорите с кредиторите миналия уикенд и да нареди капиталов контрол и затваряне на банките, се посочва в документа.

Новият предварителен анализ на МВФ за устойчивостта на гръцкия дълг сочи, че промяната в гръцката политика от началото на 2015 г., приблизително от началото на управлението на лявата партия СИРИЗА, е довела до значително увеличаване на финансовите нужди на Гърция. От МВФ са на мнение, че съществуващите предложения от гръцката страна и кредиторите от ЕС не са насочени към тези нужди.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.