Протест в Пазарджик заради шумовия терор от циганските сватби

Протест срещу звуковия терор от циганските сватби на открито организират на 25 март граждани в Пазарджик. От години шумовата агресия от април до ноември е толкова страшна, че много от хората си продават апартаментите и се изселват. Срещу шумовия апокалипсис граждански инициативен комитет “Ред и спокойствие” е предприел редица инициативи като подписка, открити писма и търсене на медийна подкрепа. От комитета припомнят, че проблемът с ромските празненства на открито вече е решен законово успешно в Бургас, Шумен, Панагюрище и други градове. Очакванията това да се случи и в Пазарджик. Публикуваме текста на отвореното писмо.

Г-н кмете и общински съветници, спрете шумовото отравяне на град Пазарджик!

Някога в Китай убивали осъдените на смърт с камбанен тътен

Вече много години гражданите от някои райони на Пазарджик са подложени на шумов тормоз. Днес този проблем е толкова наболял, че не търпи отлагане. Планините от подписки и жалби висят като дамоклев меч на врата на общинските ни съветници, които отказват да приемат наредба, забраняваща децибелния терор. Жителите на тези райони с ужас очакват стоплянето на времето, защото тогава започва страшният шумов апокалипсис. Всяка година, от началото на април до края на октомври, на тази, немалка част от гражданите на Пазарджик, по най-безцеремонен и груб начин, се отнема едно елементарното право – конституционното право (според чл. 55) на „здравословна и благоприята околна среда”. А негативното въздействие върху здравето на гражданите, изложени на този шумов терор, е експериментално доказано. Ето малко научна информация.
Според резултатите от сериозно научно изследване, публикувани в немското списание „Шпигел”, шумът е отрова за (д)ушите. Той може да ни разболее от астма, високо кръвно, да предизвика сърдечен удар и дори рак. Това са изводите от изследване, проведено с 1700 души в продължение на 18 години по поръчка на службата за опазване на околната среда в Берлин. Опитните лица били допълнително изследвани за пораженията, които е нанесъл върху организма им шумът. Заключенията са стряскащи: дори онези, които не са съобщили, че страдат от шум или че са изложени на шум, са увредени.
Установено е, че хората, под чиито прозорци потокът от автомобили не спира и нощният шум е около 55 децибела (тоест къщите им са край оживен булевард), за разлика от хората, чиито прозорци гледат към вътрешен двор или тиха уличка (шум 50 децибела): са изложени на два пъти по-висок риск да вдигнат високо кръвно, при което да се нуждаят от лекарска помощ. При хора, които спят на отворен прозорец този риск е шест пъти по-голям; значително по-голям процент от спящите на шум страдат от нощен задух и астма; по-висок е рискът от заболявания на щитовидната жлеза; много повече получават пристъпи на мигрена; съществува дори подозрение, че хората, изтезавани с шум, по-често се разболяват от рак.
Изводът е повече от ясен: шумът е равен на болест. Той е като вирус, който разбива имунната система и я прави податлива на страдания. Дори и зад плътно затворени прозорци, между четирите собствени стени, тишината не е гарантирана. Грохотът на шумна магистрала се равнява на 65 децибела. Около два процента от сърдечните инфаркти, причинили смърт, се приписват на шум от магистрали и летища.
А знаете ли, г-н Попов и вие, дами и господа общински съветници, колко децибела е обичайно шумът, измерван в кв. Изток и други подобни райони на Пазарджик, по време на празненства и сватби? Надхвърля 120 децибела. А дори зад затворените прозорци с ПВЦ дограма шумът е около 80 децибела. Това носи огромно страдание на Вашите избиратели, за които Вие сте длъжни да се погрижите и да им осигурите нужното спокойствие. Законите ви задължават. Неко отново Ви ги припомним:
чл. 55 от Конституцията на Република България: „Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи”.

чл. 29. (1) от Конституцията на Република България: „Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение….”.

– чл. 22, ал. 1, т.2 от Закон за защита от шума: „Кметовете на общини упражняват контрол за спазване изискванията на този закон….”.
Според германското изследване шумът е отрова за ушите, дори когато го възприемаме като приятна емоция – в дискотека, на рокконцерт или се разхождаме с уокмен на главата. Това музикално развлечение се равнява на стържене с трион или удар с парен чук от 100 до 110 децибела.
 
 
Шумът е равен на болест. Той е като вирус, който разбива имунната система и я прави податлива на страдания
Изследване на д-р Хартмут Айзинг, специалист по стрес, направено върху деца, които живеят край шумни места, показало, че повишеното ниво на кортизол отслабва имунната им система и повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Може би точно този механизъм е виновен за това, че шумът облагодетелства развитието на астма и рак. Особено задълбочени изследвания за шума като рисков фактор за злокачествени тумори се провеждат в момента в Германия. Кожният лекар д-р Ханс Дьоринг отдавна подозира, че шумът разстройва имунната система. Дългогодишната му практика в района на Тройсдорф – само на няколко километра южно от претовареното международно летище Кьолн/Бон – го довела до следното заключение: „В един момент ми направи впечатление, че алергиите, особено при децата, са много по-разпространени в моя район, отколкото в по-тихите райони на моите колеги, с които се срещам на семинари.” Лекарят започва наблюдения и анкета сред пациентите си: „Резултатът за мен бе еднозначен. Има директна връзка между кожните заболявания и нощните полети.” Втора анкета, проведена вече от 25 медици от различни специалности в същия регион, довела до подобен резултат. Друг негов колега, д-р Хеердсте, докладва за наблюдение върху деца, което показало, че затормозените с шум имат по-слаби оценки в училище от тези, които живеят в тихи улици.  
Някога в Китай осъдените на смърт били убивани особено жестоко. Палачът биел камбана в непосредствена близост до обречения, докато не умре. Произведените хормони на стреса довеждали кръвообращението и обмяната на веществата до пълен хаос и смъртта настъпвала вследствие на шума.
Уважаеми управници на град Пазарджик, след изнесената информация за вредата от шума, знайте, че ако позволите шумовият терор в града ни да продължи, Вие ще се превърнете в такива палачи. Ние, обаче, силно се надяваме това да не се случи. Надяваме се съвестта във Вас да проговори и да изпълните законовите си задължения, връщайки онази „здравословна и благоприятна околна среда” на избирателите си от град Пазарджик, която сте им отнели с досегашното си безхаберие.

Граждански инициативен комитет
„Ред и спокойствие” – гр. Пазарджик

Албена Балабанова
Любка Кискинова
Димитър Димитров

1 Comment

  1. Ами да вземат това да го присъединят към делото за имамите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.