Просветният министър предлага криминализиране на “мъртвите души” в училищата

Министърът на образованието проф. Тодор Танев призна пред БНР, че съществува практика училища да записват “мъртви души”, т.е. ученици, които само по документи се водят в съответното училище и това се прави заради системата на делегираните бюджети, при която парите следват ученика.

Малцина директори, за да си спасят поста и училището, правят запис на фиктивни ученици само и само ЕГН-тата им да бъдат повод за това държавата да плаща за тях – така се появяват цели паралелки-фантоми, заяви проф. Танев. Според министъра, едно от важните условия, за да бъде спряна гореописаната практика, е криминализирането й, тъй като сега в закона не е посочено, че записването на “мъртви души” е наказуемо. По думите на Тодор Танев, когато това се впише, ще има изменения в Наказателния кодекс, ще има и съответните механизми да се преследват точно тези случаи. Друга идея на министъра, за да се предотвратят “мъртвите души” в училище, е парите за издръжка на учениците да се дават за всеки учебен срок поотделно.

Министърът на образованието коментира и промените в закона, с които занапред частните детски градини и училища ще получават държавно финансиране. Проф. Танев изтъкна, че ако собственици на частни училища са решили да получават държавна помощ – “грубо казано по 1 500 лева на ученик по формулата “парите следват ученика” – в такъв случай тези собственици трябва да се откажат да вземат такси за обучение. Но, ако в частно училище са решили да вземат такси за обучение, то държавата не може и няма да им дава пари.

Професор Танев поясни, че ако частните училища искат да вземат някакви пари от учениците, то те трябва да го правят за извънобразователни дейности или например за превоз на децата със специален автобус.

Позицията на министъра на просветата е, че у нас трябва да се припознае правото на частното и на държавното образование като равностойни и равнопоставени от законова гледна точка.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.