Посланикът на САЩ и главният прокурор обсъдиха съдебната реформа

На 10 юли 2015 г. посланикът на САЩ Марси Рийс има близо двучасова срещна с главния прокурор Сотир Цацаров в Съдебната палата. Поводът беше отпътуването на посланика от България. Посланик Рийс отправи благодарност за добрия диалог и сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

По време на разговорите беше обсъдена и съдебната реформа. Главният прокурор заяви категоричната си подкрепа за приетата от Народното събрание Стратегия за съдебната реформа и посочи, че ще подкрепи всяка разумна идея, която гарантира върховенството на закона и независимостта на магистратите.

Всеки емоционален подход по отношение на съдебната реформа обаче е неприемлив, както и опитите съдебната власт да бъде подчинена на други власти, категоричен беше г-н Цацаров. Той посочи, че промените в Закона за съдебната власт и в процесуалните закони са необходими за гарантирането на правов ред в защита на българските граждани. Главният прокурор подчерта, че подкрепя разделянето на колегиите във Висшия съдебен съвет, при условие, че няма да има доминиране на политическата квота в нито една от колегиите, а членовете им ще бъдат избирани въз основа на професионалните си качества.

Конструктивният диалог е най-важен, заяви в отговор посланик Рийс. Тя посочи, че антикорупционният закон, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева, е добра основа за постигане на резултати в борбата с корупцията.

Инвеститорите в България се нуждаят от честен процес, каза още Марси Рийс. И добави, че съдиите, прокурорите и следователите ще работят по-ефективно, ако бъдат улеснени законодателно.

Като свои приоритети Сотир Цацаров посочи темата за борба с тероризма и изготвянето на пакет от мерки – законодателни, административни и финансови, които да са в синхрон с международната практика. Приемането на такива мерки е основа на добър диалог между властите и ще укрепи междуинституционалното и международно сътрудничество, заяви още главният прокурор.

(Снимка: Пресцентър на прокуратурата)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.