Промените в Кодекса на труда разделиха работодатели и синдикати

Бизнесът скочи срещу идеята работодателите да уведомяват служителите си с колко дни отпуск разполагат всяка година. Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в наредба, която регламентира отпадането на графиците за полагаемата почивка.

Екипът на bTV посети едно столично предприятие, което произвежда медицински изделия. Там работят около 50 души, като до този момент те са се съобразявали с годишните графици за отпуск, а сега този ангажимент вече отпада.

Синдикатите обаче настояват работодателите в началото на всяка календарна година да уведомяват всеки служител с колко точно отпуск разполага. Големите работодателски организации не харесват тази идея . Надежда е сред хората, които предпочитат да водят личен график на ползваните и оставащи дни отпуск, през календарната година.
„Предпочитам аз, защото така съм наясно с какво разполагам като дни и какво мога да си взема”, обясни Надежда Райчева, служител на въпросното предприятие.

На съседното работно място Екатерина, обаче, не се доверява само на личните сметки за това колко дни е ползвала и колко остават:

„Според мен не е лошо и да ни уведомят”, каза тя.

А според главния счетоводител на една фирма, там няма да бъдат затруднени да изготвят до 31 януари всяка година справка за това кой колко почивка има.

„Ние и до този момент уведомяваме хората колко отпуска имат. Като правило в началото на година са 20 дни, но за остатъците от предишните години повечето хора си ги знаят”, коментира главният счетоводител Маринела Добрева.

Работодателите са категорично против това задължение и ще атакуват текста в административния съд, ако бъде въведен в наредбата.

„Ако работниците са 4000, ние за пред контролните органи ще трябва да направим 4000 листа, после работниците да ги подпишат и да ги върнат”, каза Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП.

Бизнес и синдикати се разминаха и за извънредния труд и ненормираното работно време След като работодателите вече няма да уведомяват Инспекцията по труда за извънредна работа, профсъюзите искат, когато се налага удължаване на работния ден, синдикалните организации или представители на служителите да бъдат информирани предварително.

„Да има достатъчно яснота и да се знае какво става, а не работното време да се удължава на коляно”, заяви президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

“Бъдещето на българското образование е все по­- тревожно. Очертава се недостиг на учители като в следващите 10 години се очаква да се пенсионират повече от половината педагози в България. В момента в цялата страна текат конкурсите за учители.” каза Янка Такева от Синдиката на българските учители. “С влизането в сила на изменението в Кодекса на труда очакваме около 6 хиляди учители да бъдат пенсионирани, част от които работят вече пенсионирани от 2­3 години в системата, плюс 900 директори, по данни на синдиката. В системата има изключителен недостиг на учители особено в предучилищното и началното образование. Усеща се дефицит на кадри и по езици, по природо­- математическите науки. Студентите, които учат в специалности, даващи педагогическа правоспособност в България, се подготвят за работа в чужбина. От 5 години нямаме нито един физик, който да е излязъл от Физическия факултет на Софийския университет, придобил учителска правоспособност. В българското училище има около 1500 места само за възпитатели. В София са 140, Пловдив ­ 138, Варна ­ 80, Бургас ­ 90. В много големи райони в Англия образователната им система се захранва с български учители, които са много добрe подготвени”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.