Промени в ЗОП отменят конкурсното начало за общини и министерства

Общини и министерства да могат да възлагат директно на свои предприятия, дружества и структури изпълнението на дейности без да бъдат обявявани търгове. Това реши правната комисия към Народното събрание. Предложението за промяна в Закона за обществените поръчки беше направено от депутата от „Коалиция за България“ Борислав Гуцанов. „Против“ гласуваха само депутатите от ГЕРБ, съобщи БНР. Медията цитира депутата от ГЕРБ Емил Радев, според когото тази поправка в Закона за обществените поръчки отваря изцяло вратата за създаване на дъщерни дружества, както от министерствата, така и от общините. По думите на Радев поправката в ЗОП дава право и на дъщерните дружества на холдингите, които са държавна или общинска собственост, без обществена поръчка да използват този механизъм. Депутатът от ГЕРБ е на мнение, че с изискването оборотът на тези (дъщерни) дружества да бъде поне 2/3 от поръчки на собственика си, както и с опцията контролът върху дъщерните дружества да се упражнява от възложителя, т.е. от собственика, на практика се създават вратички за заобикаляне на обществените поръчки.

Пред БНР изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков припомни, че тази поправка за втори път се вкарва в законодателството.

„Преди три години беше вкарано предложението, но се отхвърли и от нашата общност, и от работодателите, от КЗК и от омбудсмана. Имаше сериозен диалог. 3 800 малки фирми работят с общините. Те ще се лишат от един паричен поток, ако се въведе директното възлагане”, обясни Бойков. Според него Комисията за защита на конкуренцията ще оспори тези законодателни промени в ЗОП.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.