Прокурори номинираха Атанас Гебрев за главен съдебен инспектор

Подкопаване на съдебната независимост

Асоциацията на прокурорите номинира прокурора от Върховната касационна прокуратура Атанас Гебрев за поста главен съдебен инспектор, съобщи БНР. Според медията номинацията е изненадваща, без каквато и да е предварителна информация, че в прокурорските среди изобщо вървят дебати за номиниране на човек за ключовия съдебен пост.
Атанас Гебрев е прокурорът, който работи по проверката на записите от Банкя на разговорите на експремиера Бойко Борисов, бившия градски прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.
Новината за кандидатурата на Атанас Гебрев бе съобщена, докато Съюзът на съдиите представяше своите номинации за главен съдебен инспектор – съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова. Изслушването на Точкова и Чочкова е финална фаза от продължила близо месец вътрешна за Съюза на съдиите процедура. Двете отговаряха на публичен форум на десетките въпроси на неправителствени организации за ролята на съдебния инспекторат и необходимостта от неговото реформиране.
За избора на главен съдебен инспектор е необходимо квалифицирано мнозинство в парламента, т. е. гласовете на 160 от 240-те народни представители.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.