Прокуратурата спря проверката срещу журналиста Борис Митов

Прокуратурата спря проверката срещу журналиста Борис Митов заради липса на данни за извършено престъпление, съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. От държавното обвинение заявиха, че документите по делото "Цонев, Сантиров, Попов" са били в явното деловодство на Софийския градски съд.

Проверката за изнасяне на държавна тайна срещу журналиста от Mediapool започна на 5 април когато Софийска градска прокуратура се самосезира след публикация на Митов в електронното издание със заглавие: „Българският „Уотъргейт”: А кой ще проверява проверяващия?”

Текстът анализираше нарушения в прилагането на СРС-та от зам.-градския прокурор Роман Василев по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Документите, които Митов цитира станаха обект на интерес от прокуратурата и преди да стане ясно, че те не са засекретени, журналистът беше призован два пъти за „снемане на обяснения”. По време на първия разпит прокурорът е поискал Митов да разкрие източниците си, което е в разрез с всички международни правозащитни стандарти. Два дни след първото „профилактиране” последва второ. Докато журналистът отговаряше в прокуратурата, пред сградата на Съдебната палата се организира протест в негова защита и против ограничаването на свободата на словото.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.