Прокуратурата се самосезира за скандала с дюните край Несебър

Окръжната прокуратура в Бургас е образувала преписка по повод строителството на дюните край Несебър, съобщи говорителят на Апелативна прокуратура – Бургас прокурор Йовита Григорова. От думите й става ясно, че държавното обвинение се е възползвало от правото си да се самосезира след публикации в медиите. На този етап прокуратурата ще проверява законосъобразностна на административните актове на местната администрация.

Това е само една от новините около скандала с продажбата и подготовката за строеж на над 100 постройки върху имот, обхващащ част от дюните край Несебър. Катализатор за засиления новинарски поток се оказа посещението в Несебър на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който бе командирован на място по личното разпореждане на премиера Бойко Борисов.

До края на деня Дирекция „Национален строителен контрол” (ДНСК) ще се произнесе относно законността на строителните книжа на обекта край Несебър, съобщи в Несебър министър Мирослав Найденов. Той допълни, че до края на следващата седмица междуведомствената експертна комисия ще трябва да се произнесе с доклад по казуса относно законността на схемата по изваждането на терена от горски фонд и преобразуването му в урбанизирана територия и да бъдат представени научни доказателства за това дали теренът е дюни или не. Едва след това ще бъде докладвано на премиера, който ще вземе впоследствие решение какво ще се прави оттук нататък.

 

Купувачът плаши с дела до дупка

Готови сме да стигнем до съд, ако впоследствие сделката за имота бъде развалена, заяви пред журналисти в Несебър Станимир Стоянов, управител на фирма „СЛЕ груп”, която е втори купувач и настоящ собственик на 29-те декара край Несебър. – Естествено, че ще обжалвам в европейски съд, в български съд навсякъде. Все пак това е нашият бизнес, изтъкна Стоянов. Той каза, че е било предвидено над 300 човека да да работят на този обект поне две години. Строителният предприемач поясни, че на терена е предвидено ниско застрояване.

Проектите на този етап, които са одобрени, са на няколко етапа и са за еднофамилни двуетажни къщи на височина 5,80 метра. Проектната документация е перфектна и затова няма нужда да бъде отменяно строително разрешение, твърди Станимир Стоянов. По думите му, не за първи път „СЛЕгруп” получава строително разрешение и подготвя проектна документация за получаване на такова. „Имаме много други строежи изключително сме активни в района и знаем как се прави това”, посочи Стоянов.

От един кмет – та до всички в Бургаско

Кметовете на морските общини в област Бургас ще бъдат информирани в понеделник, със заповед на областния управител Константин Гребенаров, за комисията, която ще разглежда сигналите за строежи върху защитени територии по Черноморието. Става дума за комисия в областната администрация, под негово пряко ръководство, с участието на ресорния заместник-областен управител и представители на всички заинтересовани институции.

По моя заповед в понеделник кметовете на морските общини ще бъдат задължени да предоставят информацията, която има при тях, и сигналите, които са получавани за строителство върху защитени територии, каза областният управител на Бургас Константин Гребенаров. Гребенаров увери, че комисията ще разгледа всеки наличен сигнал и след това ще обяви взетите решения. Областният управител на Бургас не скри, че често получава такива сигнали и те предимно са свързани с плажните ивици, а после каза, че всъщност след 2009 г. такива сигнали няма. Занапред сигнали ще могат да подават гражданите, медиите, общински администрации, неправителствени организации.

В рамките на следващата седмица трябва да приключим със старите сигнали, които са получени в общините. Комисията ще бъде постоянно действаща, за да може и за в бъдеще да бъдат подавани сигнали, каза Гребенаров.

И от Бургас – в цялата страна

Решението за създаване на подобни комисии в областите Бургас, Варна и Добрич е било взето днес, по разпореждане на премиера Бойко Борисов, стана ясно още от новинарския поток около посещението на министър Найденов в Несебър.

След срещата на място в Несебър на спорния терен от 29 декара, и получените сигнали от граждани, че подобни строежи са извършвани и в съседство и в други райони, които са изглеждали по същия начин, се е провела среща в кабинета на областния управител на Бургас Константин Гребенаров. На срещата са присъствали и кметът на Община Бургас Димитър Николов, както и директорите на регионалните служби, които имат отношение към контрола и разрешаването на строежите на българското Черноморие. „Там видяхме терени, които са застроени в миналото, които са в непосредствено съседство до тези 29 декара, и няма как да не са били същите”, коментира Мирослав Найденов. Според министъра целият несебърски квартал „Черно море”, който буквално е непосредствено до дюните, е построен върху подобен терен.

На въпрос относно съпричастността към тази сделка на кумеца на вицепремиера Цветан Цветанов, министър Найденов каза: „Понеже много неща излязоха и много жълтини, вчера направих невъзможното, но срещнах и продавача и купувача, и тъста, както беше описан на Боби Михайлов. Да, той настина му е роднина – баща е на неговата съпруга. Човекът дойде от чужбина и в момента е тук. Намерих и купувачите. Попитах единия от представителите на „СЛЕ груп” каква им е връзката с Тодор Бояджиев и те казаха, че се познават. Имали са общ проект, но не този, тъй като и двете фирми са в сферите на строителството и това са нормални бизнес отношения. По отношение на този проект те категорично отрекоха той да има някакво участие, каза министър Найденов, цитиран от „Фокус”.

Оферта към евродепутата, поискал оставката на министъра

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов покани евродепутата от БСП Илияна Йотова да се включи лично, или чрез свои експерти, в работата на комисиите, които ще обследват сигналите за строежи в миналото върху защитени територии по Черноморието.

Каня г-жа Йотова и представители на БСП също да участват, за да видят какви са ги вършили те в годините назад, каза Найденов в Несебър. Според министъра, ако социалистите са откровени и искрени, няма как да не  видят и признаят всички тези нарушения, които са довели до застрояването на безценната българска природа. Мирослав Найденов допълни, че ако Илияна Йотова е възпрепятствана като евродепутат, то може да изпрати свои експерти. Министърът вече е разговарял с представители на Коалиция „За да остане природа в България” и те са го уверили, че ще изпратят свои представители в комисиите на регионално ниво.

 

На снимката: Константин Гребенаров

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.