Прокуратурата: Същинското издирване на Цв. Василев е работа на Интерпол

Прокуратурата реагира със съобщение на сайта си на днешното изявление на адвокат на Цветан Василев, че банкерът се намира в Сърбия и държавното обвинение много добре знае това. В съобщението не се потвърждава и не се отрича твърдението, че прокуратурата знае къде е Василев, за чието задържане е издала заповед. Същевременно се изтъква, че българската прокуратура няма правомощия за същинско издирване на Цветан Василев, което вече е в компетенността на Интерпол.

Ето и целия текст на официалното съобщение на прокуратурата:

По повод запитвания на медиите относно твърденията, че обвиняемият Цветан Радоев Василев се намира на територията на Република Сърбия и не е издирван от българските правоохранителни органи, Прокуратурата на Р България заявява:

На 28.07.2014 г. по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/.

Същият е обявен за издирване и в информационната система на Интерпол във връзка с изпратена от прокуратурата молба за обявяване за международното му издирване с цел последваща екстрадиция.

Същинското издирване на Василев не е в правомощията на Прокуратурата на Република България, а е изцяло в компетентността на Интерпол, на която организация Република Сърбия е страна-член. Българската прокуратура съобразява действията си със закона и международните договори, по които е страна, и изрично следва да се подчертае, че не разполага с никакви правомощия по екстериториалност на територията на която и да е друга страна, вкл. и Република Сърбия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.