Прокуратурата проверява родилното отделение на болницата в Тетевен

Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство за причиняване на смърт на новородено дете, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, което е престъпление по чл. 123 ал.1 от Наказателния кодекс, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на разследването се разпитват свидетели, изискана е цялата медицинска документация по случая от болниците в гр. Тетевен и гр. Плевен, както и от Регионална инспекция по здравеопазване – Ловеч. Ще бъдат изискани информация и документи от ИА „Медицински одит“. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

Според материалите, изпратени до окръжната прокуратура, има данни за извършено престъпление заради професионална непредпазливост от страна на медицинско лице.

Става дума за случая, огласен от Нова ТВ в предаването “Господари на ефира”.

Според жалба, подадена от майката, по време на раждането върху нея е било упражнено физическо насилие, което е станало причина за смъртта на здравото ѝ бебе. Веднага бяха разпоредени проверки на болницата, а началникът на Акушеро-гинекологичното отделение в лечебното заведение д-р Нина Байчева и колегата ѝ д-р Михаил Миков подадоха оставки. Междувременно стана ясно, че нито един адвокат от Тетевен не иска да защитава интересите на родилката в гражданско дело срещу д-р Нина Байчева.

Първите данни от проверката на „Медицински одит“ по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от ЕС техники, съобщи преди ден зам.-министърът на здравеопазването и бивш депутат д-р Ваньо Шарков. Става дума за така наречения “висок форцепс”, както и за метода на Кирхегер, който родилката описва с думите: “Байчева нареди на акушерката и сестрата да седнат върху корема ми, за да тръгне да излиза бебето”.

Тази сутрин пред Нова ТВ д-р Нина Байчева отрече и двете твърдения, като за пореден път заяви, че не чувства вина за смъртта на бебето. Лекарката увери, че е „направила всичко, което знае и може, и всичко възможно, за да спаси детето“.

Освен това д-р Байчева е подала жалба за телефонен тормоз и отправяни към нея заплахи. Което не буди изненада след информацията за нейното грубо и безчовечно отношение към родилката Наташа Габровска. Под информацията за услугите, предлагани от д-р Байчева в “Здравен справочник” има десетки коментари, съдържащи обиди към лекарката и заплахи за саморазправа с нея, заради огласания скандален случай с Наташа Габровска.

Petia Dimitrova е написала: “Нина Байчева срамувам се че съм тетевенка,такива като вас опетняват името на моя град…………аз лично ще разпространя навсякъде в нета тази информация, нека целия свят да научи за вас”.

Пред болницата в Тетевен тази сутрин се събраха и други хора, имали проблем с д-р Байчева и екипа ѝ, включително жени, които разказаха за напълно нормални бременности, завършили с израждането на мъртво дете, пропуски и грешни диагнози.

Скандално разкритие направи майка, също загубила детето си в тетевенската болница. Според нея, при прегледа, който е имала при д-р Байчева на другия ден след Бабинден, лекарката и екипът й са били видимо нетрезви.

„Надявам се да има справедливост, защото, ако тази лекарка беше осъдена за предишните си грешки, за децата, убити преди моето, моето дете щеше да бъде живо.
Тя е останала безнаказана. И какво си казват всички лекари? – „Няма осъден лекар, няма какво да ни направят“. Ако имаше поне един осъден, те щяха да си вършат работата съвестно. Ако тя беше наказана за предишната си грешка, най-пресният случай е от преди 2-3 месеца, моето дете щеше да е живо“, каза самата Наташа Габровска, която също беше сред протестиращите пред болницата в Тетевен.

По-късно само намесата на полицията предотврати саморазправа между протестиращите срещу д-р Нина Байчева и нея самата.

Управителят на болницата в Тетевен съобщи, че е разпоредила проверка за смъртта на бебето веднага след като е разбрала за случая. Лечебно-контролната комисия е констатирала пропуски и нарушения в работата на отделението на д-р Байчева от организационен характер, заради което ѝ е наложено дисциплинарно наказание.

Д-р Ганева каза още, че д-р Нина Байчева е била професионалист в работата си, но явно е имала проблем с общуването. Тя е разписала оставката на д-р Байчева и в края на месеца лекалката ще напусне отделението.

„Проблемът е такъв, че в момента, в който я освободя, ние трябва да затворим отделението, защото заедно с нея си подадоха оставките и другите колеги. Аз трябва да намеря трима нови лекари със специалност, иначе ще обречем региона на невъзможност да му бъде оказана акушеро-гинекологична помощ“, каза д-р Ганева пред камерите на Нова ТВ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.