Прокуратурата проверява оръжейна фирма “Аркус”

Прокуратурата проверява оръжейна фирма "Аркус"

Районната прокуратура в Горна Оряховица проверява дали са продавани български боеприпаси на бунтовниците в Сирия. Обект на проверката е дейността на оръжейната фирма “Аркус” от Лясковец, съобщи на сайта си прокуратурата.

Повод за проверката са публикации, че боеприпси и оръжие, произведено в България, е открито в склад на бунтовниците в сирийския град Алепо.

Целта на проверката е да се установи дали дейността на дружеството по търговия с боеприпаси отговаря на лиценза, с който “Аркус” разполага.

Ако в хода на проверката се установят данни за извършено престъпление, ще се образува досъдебно производство. В случай че такива данни не се установят, ще се прецени наличието на основание за намеса на прокуратурата по реда на общия надзор, е посочено в съобщението на прокуратурата.

Междувременно външният министър в оставка Даниел Митов отхвърли обвиненията на Русия, че България е изнасяла оръжие за Сирия след 2011 г.

 “Българската страна спазва стриктно стандартите. Не сме изнасяли оръжие за Сирия след началото на конфликта през 2011 г.”, заяви Даниел Митов пред bTV.

Руските военни, разминиращи и обезопасяващи сирийския град Алепо, са открили боеприпаси, произведени в САЩ, Германия и България, съобщи Иван Громов, командир на група за разминиране в Международния противоминен център пред руска телевизия в сряда.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък коментира, че откритите оръжия са с изтекъл лицензи обвини България, че не желае да се реши този въпрос вече години наред.

“Не приемам обвинения от страна, която е виновна за цивилни жертви в Алепо…Русия не е част от договора за търговия с оръжие, от конвенцията за забрана за касетъчни боеприпаси и противопехотни мини. Не може страна като нея да морализаторства срещу България, която стриктно си спазва ангажиментите”, каза Митов.

И напомни, че към Министерството на икономиката действа комисия за експортен контрол на износа на специална продукция.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.