Прокуратурата протестира пускането под гаранция на Сидеров и Чуколов

Прокуратурата протестира пускането под гаранция на Сидеров и Чуколов, настоява за задържане под стража

Софийска градска прокуратура (СГП) подаде частен протест до Апелативен съд –София против определението на Софийски градски съд от 18.11.2015г., с което искането на прокуратурата за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Волен Сидеров и Десислав Чуколов не бе уважено, а спрямо обвиняемите лица бе взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 6 000 лева, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Софийска градска прокуратура счита определението на СГС за незаконосъобразно и настоява спрямо Волен Сидеров и Десислав Чуколов да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като са налице всички предпоставки за това. В протеста на държавното обвинение се изтъква, че събраните в хода на разследването множество доказателства сочат категорично за наличие на обосновано предположение, че двамата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. За извършените престъпления е предвидено наказание лишаване от свобода. Доказана е не хипотетична, а реална опасност Волен Сидеров и Десислав Чуколов да извършат друго престъпление.

Опасността да бъде извършено и друго престъпление от тях, ако не бъдат задържани под стража, се извежда от водените срещу народните представители Сидеров и Чуколов досъдебни производства за извършени престъпления през непродължителен период от време – в рамките на 15 дни, а срещу Волен Сидеров и неприключило съдебно производство за престъпления по чл.325 НК и чл. 131 НК. Обвиняемите са лица със завишена степен на обществена опасност в сравнение с другите граждани. Според изложеното в протеста: „ След като лице – народен представител не е успяло и не успява да формира поведението си съобразно закона, нещо което е длъжен да прави много по-добре от останалите граждани, то негова обществена опасност е изключително висока. Двамата обвиняеми демонстрират усещане за безнаказаност, като се опитват да омаловажат извършените от тях деяния и се представят като жертви на политически натиск. Поведението им като цяло е груба демонстрация на власт и привилегии, като общоизвестна е страстта им към използване на служебни карти и изискване към органите на реда да им се представят, да им осигуряват съдействие и да посочват имената на ръководителите им, както и непреодолимо желание да извършват проверки в качеството си на органи какъвто не са. В тяхното поведение и действия се наблюдава градация, която преминава от хулиганство към деяния срещу личността, като същите стават все по – неудържими. При анализ на изложеното е налице постоянство, говорещо не за инцидентна проява, а за трайно изградени престъпни навици“.

Разглеждането на протеста на Софийска градска прокуратура е насрочено за 24.11.2015 г. пред Апелативен съд – София.

На 18 ноември, в среднощно заседание, продължило два часа, Софийският градски съд постанови, че задържането за 72 часа на лидера на АТАКА Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов е незако­носъобразно, уважи протеста на защитата им и постанови, също така, че прокуратурата е превишила правата си с ареста на двамата депутати. Съдия Веселина Ставрева постанови, че няма опасност двамата народни представители да извършат престъпление или да се укрият и разпореди арестуваните незабав­но да бъдат освободени, като им наложи гаранция от по 6000 лв.

Така гладната и жадна стачка на лидера на “Атака” Волен Сидеров, обявена в знак на протест срещу арестуването му, продължи от обяд до вечеря. Мерките и критериите на прокуратурата пак не паснаха на критериите и мерките на съда.

Адвокатът на Волен Сидеров и също депутат от “Атака” Явор Нотев коментира на следващата сутрин, че освобождаването на клиентът му не е сценарий.

„Театрална постановка с режисьор “Атака” няма как да се реализира при участието на прокуратурата и съда. Случилото се вчера не е сценарий. Просто беше приложен законът по отношение на фактите, които са събрани без участието на Сидеров, Чуколов и техните защитници”, коментира адвокат Нотев.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.