Прокуратурата протестира пускането на съдия Ченалова под гаранция

Софийската градска прокуратура (СГП) протестира решението на СГС, с което на съдията с временно спрени права Румяна Ченалова бе определена мярка за неотклонение „парична гаранция“, вместо исканото от държавното обвинение постоянно задържане под стража.

Както вече съобщихме, преди седмица Ченалова бе обявена за общодържавно издирване, след като за пореден път не се яви за разпит, а по-късно в същия ден бе арестувана. Срещу съдията от СГС, която френският посланик определи като “гнила ябълка”, са повдигнати обвинения в престъпление по служба и в документно престъпление.

Въпреки сравнително леките обвинения от прокуратурата считат, че Ченалова трябва да бъде оставена за постоянно в ареста, както за да не влияе на свидетели, така и най-вече заради демонстрираното процесуално недобросъвестно поведение от нейна страна.

В протеста на прокуратурата са изложени подробни съображения за неспазването на Наредбата за медицинската експертиза, която предвижда невъзможността призован да се яви за разпит поради проблеми със здравето да се удостоверява от лекарска комисия.

Необходимостта от прилагане на най-тежката мярка за неотклонение е обоснована и от провежданите активни действия по разследване, включително и по отношение на констатираните от първоинстанционния съд данни за корупционно престъпление, уточняват от държавното обвинение.

Според прокуратурата налице са и достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза за извършено от обвиняемата престъпление по служба.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.