Прокуратурата повдигна обвинение на Мария Дивизиева

Прокуратурата обвини днес началника на кабинета на Пламен Орешарски – Мария Дивизиева – за това, че умишлено е съдействала на председателя на Военноапелативния съд Петър Петков и на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов да отклонят пари по европроект, изпълнен от Военно-апелативния съд в София.
Престъплението, според държавното обвинение, е извършено по времето, когато Дивизиева е ръководила Дирекция ОПАК – управляващ орган на програма „Административен капацитет“. По това време Дивизиева е поела ангажимент пред бенефициентите по проекта, че отклонението от изпълнението на дейностите по проекта ще бъде неглижирано и няма да бъде отчетено и санкционирано и е прикрила изготвяне на документация със задна дата, която да доказва, че са проведени обществени поръчки.
Разследването срещу Пенгезов и Петков е за проекта „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища“, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет” и е спечелен от Военно-апелативният съд, когато Пенгезов е бил негов председател. Стойността на проекта е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв.
На Веселин Пенгезов и Петър Петков от Военна прокуратура вече бяха повдигнати обвинения за длъжностно присвояване.
Днес пред репортерите, които я чакаха пред ДАНС Мария Дивизиева изрази надежда прокуратурата да си свърши безпристрастно работата и поясни, че част от обвинението срещу нея засяга период, в който тя не би могла да го извърши.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.